Deel dit artikel
-

eBay koopt Skype voor 2,6 miljard dollar

eBay betaalt 2,6 miljard dollar voor Skype Technologies SA, waarvan 1,3 miljard in cash en de rest in aandelen. Daarnaast is er nog een earn-out regeling met een aantal aandeelhouders afgesproken.

Het peer-to-peer telefoniebedrijf werd in 2002 opgericht door Niklas Zennström en Janus Friis, die eerder met Kazaa de muziekindustrie op zijn kop hadden gezet. eBay wil Skype integreren met haar online handelsplaatsen en betalingssysteem PayPal.

 

Skype levert software waarmee gebruikers elkaar gratis via internet kunnen bellen, of berichten kunnen sturen. Via premium-diensten kan er gebeld worden naar vaste lijnen en mobiele nummers. Het bedrijf beweert meer dan 54 miljoen gebruikers te hebben in 225 landen. Skype zegt vorig jaar 7 miljoen dollar omzet te hebben gegenereerd en denkt dit jaar uit te komen op 60 miljoen dollar. Voor 2006 wordt zelfs meer dan 200 miljoen dollar omzet geprognotiseerd. Op de lange termijn verwacht eBay bij Skype marges van 20% tot 25%.


Skype zal ondermeer geintegreerd worden in de veilingsites van eBay om de communicatie tussen koper en verkoper te faciliteren, wat vooral belangrijk wordt geacht bij de duurdere productcategorieën zoals tweedehands auto’s, maar ook bij handel over de grens.

Verder denkt men aan pay-per-call transacties. Dat zou interessant zijn voor categorieën e-commerce die werken met een lead-generation model zoals reizen, auto’s en onroerend goed. Ook van de combinatie van PayPal en Skype-accounts wordt veel verwacht. Skype-gebruikers zouden daardoor mogelijk sneller gaan betalen voor de premiumdiensten, aldus het persbericht.


Interessant is de stelling in het persbericht dat zowel eBay, Paypal als Skype platforms zijn die zichzelf versterken en met elke nieuwe gebruiker meer waarde genereren. De combinatie van deze platforms zou ieder afzonderlijk nog verder kunnen versterken.

 

In een interview met Emerce (nr.51, september 2005) verwoordde Zennström het zo: “Een telecombedrijf probeert zijn opbrengsten per gebruiker (de ‘arpu’: average revenue per user) steeds te verhogen. Wij niet. Wij maken de opbrengsten per gebruiker zo klein mogelijk! We hebben namelijk liever heel erg veel gebruikers – de marginale kosten van een extra gebruiker zijn voor ons namelijk miniem, en de kracht van de dienst zit in het grote aantal gebruikers. Maar we verdienen wel degelijk geld, al is het maar een beetje per klant.”

Skype heeft meer dan 200 man in dienst. Investeerders zijn onder andere Bessemer Venture Partners, Draper Fisher Jurvetson, Index Ventures en Mangrove Capital Partners.

Deel dit bericht

3 Reacties

Kees Snitjer

Ja geweldig, sinds de verkoop van Kazaa aan Sharman Networks Ltd is deze dienst totaal kapotgegaan aan alle spyware en andere flut die meegestuurd werd. Wat weer allerlei uitgekleedde varianten opleverde. Eenzelfde lot voor Skype? Hmm… Toch een uitstekende zet van E-bay; het in huis halen van de controle over de ARPU, (zie het artikel over gratis Wifi) zou nog wel eens strategisch van zeer groot belang kunnen worden. Snap dus niet dat Voda, T-mobile of Orange het niet hebben gekocht.  Het in huis hebben van Skype technologie en kennis lijkt me n.l. voorwaarde voor de toekomstige winstgevendheid van de grootste 3 Telco's. 

René van Gellekom

Jammer dat Skype niet heeft willen doorgaan op de ingeslagen weg. Nu heeft geld graaier E-bay het weer in handen. Het is dus een kwestie van tijd dat er betaald moet worden voor deze dienst. Ookal zal het minder zijn dan bij een vasteverbinding. Maarktplaats hebben ze ook al verpest.

Frans

Onverstandig om een bedrijf te kopen dat zichzelf nog niet "echt" bewezen heeft – maar wie ben ik. Internet hype revival! Marktplaats had tenminste al bestaansrecht. Kazaa en Skype nog lang niet. Dat is waarschijnlijk de reden dat de telco's het niet gekocht hebben, die denken 2x keer na. Een gok, kan goed gaan, en ook niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond