Derp

Ebay stelt groeiverwachting naar boven bij

Ebay schroeft de omzetverwachting voor dit jaar met 3 procent omhoog. Analisten zien dat als een teken dat de drie jaar durende strategische koerscorrectie vrucht begint te werpen. Ondertussen blijkt Ebay meer een betaal- dan een handelsbedrijf te zijn geworden.

Gisterenavond Nederlandse tijd publiceerde Ebay zijn financiële resultaten over het eerste kwartaal van 2011. De omzet steeg met 16 procent tot 2,5 miljard en de nettowinst met 20 procent naar 476 miljoen dollar.

Een getal waar kenners graag naar kijken in Ebays resultaten is het gross merchandise volume (GMV). Dat staat voor de totale waarde van de op Ebay verhandelde artikelen. Naarmate dat getal groter wordt, groeit de waarde van deze specifieke online markt. De GMV begint sinds een jaar weer te stijgen, nu met 8 procent tot 14,5 miljard dollar. Het aantal daadwerkelijke transacties, steeg met 6,5 procent.

Zes op de tien verkopen gaat tegen een vaste verkoopprijs. Het veilingmodel wordt vooral voor kleinere, goedkopere verkopen gebruikt en kent amper meer groei. Ebay is tegenwoordig eerder een winkel die is te vergelijken met Amazon dan een marktplein.

Ebays omzet bestaat uit twee componenten:

  • Marketplaces (waaronder Ebay, Marktplaats, Gumtree en Rent.com): 1,5 miljard dollar (+12 procent)
  • Payments (Paypal, Bill Me Later): 992 miljoen dollar (+23 procent)

Het is niet bekend hoeveel Ebay verdient met Marktplaats.nl en buitenlandse varianten zoals Mobile.de en Gumtree. Die diensten vallen onder het algemene kopje ‘Marketing Services’. Dit segment groeide afgelopen jaar een kwart in waarde, tot 268 miljoen dollar.

De sectie classifieds (rubrieksadvertenties) groeide 15 procent. Meer dan dat wil Ebay niet kwijt over de verrichtingen van de digitale prikborden.

Deze cijfers laten zien dat Ebay tegenwoordig ook meer een betaalbedrijf is dan een winkel. Althans, wanneer er wordt gekeken naar het aantal actieve gebruikers per dienst:

  • Marketplaces: 5 procent groei tot 95,9 miljoen
  • Payments: 16 procent groei naar 97,7 miljoen

Het aantal betalingen via Paypal nam afgelopen jaar met 26 procent tot tot 425 miljoen. De optelsom van de transacties is een bedrag van 27,4 miljard dollar. Dat is twee keer meer dan de waarde van de spulletjes die via Ebay en Marktplaats-achtigen wordt verhandeld.

Foto: Wildcat Dunny (cc)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug