Deel dit artikel
-

eBuddy begint slag om Amerika

Het Amsterdamse instant messaging-bedrijf eBuddy wil steviger voet aan de grond krijgen in Amerika. De gelijknamige chatdienst ondersteunt nu ook MySpace-chat, waardoor de 25 miljoen chatgebruikers van de profielensite ongeacht hun locatie overal met hun vrienden kunnen kletsen.

Gisteren sloot eBuddy het volgende chatsysteem aan zijn platform. Na MSN, Yahoo en AOL IM en, sinds kort, Google Talk kunnen nu ook miljoenen MySpace-gebruikers het Nederlandse chatsysteem gebruiken om via het web of de mobiele telefoon te kletsen met hun MySpace-vrienden die zijn ingelogd op de profielensite.

Jan Joost Rueb, directeur en oprichter van eBuddy, legt uit: "MySpace heeft een eigen, ingebouwde chatapplicatie. Je dient echter eerst aparte software te downloaden en installeren op je computer om die te kunnen gebruiken. Met onze uitbreiding richten we ons op de MySpace-gebruikers die niet thuis achter hun computer zitten, maar op school of werk."

Scholen en bedrijven geven hun computergebruikers, omwille van de veiligheid van de IT-systemen, amper tot geen rechten om programma's naar keuze te installeren. De webdienst biedt daarom uitkomst. eBuddy, voorheen eMessenger, wordt bijvoorbeeld op Nederlandse scholen intensief gebruikt door jongeren die toch online contact willen houden met hun chatlijstvrienden.

Mobiel, GTalk en Hyves

eBuddy heeft in Amerika momenteel 2,8 miljoen gebruikers. Dat zijn overwegend gebruikers van AOL IM, Yahoo en MSN Messenger. Sinds enkele weken biedt eBuddy ook direct toegang tot het Google Talk-netwerk. Rueb: "We zijn bekend in Europa, maar nog niet groot in Amerika. Daarom is dit een belangrijke uitbreiding."

Google Talk kent nu enkele duizenden gebruikers per dag. De in juni geïntroduceerde mobiele client voor mobiel chatten, werd een half miljoen keer gedownload.

Om zijn Nederlandse gebruikersgroep te bedienen, maakt eBuddy binnenkort ook een chatkoppeling met Hyves. De Hyves-chatdienst is gebaseerd op het open Jabber-protocol. Het open karakter van Jabber maakt de koppeling daarom betrekkelijk eenvoudig.

Op een later moment wil eBuddy een uniforme log-in introduceren. Gebruikers van meerder chatsystemen kunnen via die uniforme log-in met één inlognaam en één wachtwoord direct inloggen op alle netwerken.

Het bedrijf verdient zijn geld met het vertonen van advertenties rondom de chatvensters.

Eind vorig jaar nam investeringsmaatschappij Lowland Capital voor 5 miljoen euro een belang in het Amsterdamse bedrijf. 

Ook Bebo met chat

Microsoft maakte gisteren bekend zijn chatsysteem Live Messenger, de nieuwe naam van MSN Messenger, te integreren met de Engelse profielensite Bebo. Bebo heeft 36 miljoen geregistreerde gebruikers. Hoeveel geregistreerde gebruikers

MySpace nu heeft, is niet bekend. Maar vrijwel exact een jaar geleden sloot de dienst zijn 100 miljoenste gebruiker aan, een Nederlander.

Deel dit bericht

1 Reacties

Mathijs van Abbe

Cool! Go get them Yanks… Veel succes!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond