Deel dit artikel
-

eBuddy maakt jacht op Amerikaanse markt

Het Amsterdamse chatbedrijf eBuddy opende afgelopen weekend een nieuw kantoor en begint daarmee de aanval op de Amerikaanse markt. eBuddy heeft bijna 10 keer meer omzet dan zijn enige concurrent van formaat daar, Meebo.

De trendrapportages van Google Trends laten zien dat eBuddy in de VS al groter is dan Meebo. Amerikanen zoeken vaker naar de diensten van het Nederlandse bedrijf dan van diens Amerikaanse evenknie.

Dat beeld ontstond eind vorig jaar ook al toen Google zijn toplijstjes over 2007 publiceerde. Daaruit bleek dat ‘eBuddy’ een van de snelst groeiende zoekwoorden was.

Maar pieken in Google-cijfers zijn niet voldoende om impact te maken op het dagelijks chatgedrag van de Amerikaan.

Markt van binnenuit bewerken

Het plan bestaat al anderhalf jaar, maar afgelopen weekend kwam het tot uitvoering. eBuddy opende een kantoor in Amerika om de lokale markt te bewerken. In een interview met Venturebeat zegt direct Jan-Joost Rueb binnenkort reclamecampagnes op te willen tuigen om de Amerikaanse internetgebruiker bekend te maken met eBuddy. Meebo is groot in de VS, maar de Nederlander denkt op internationaal vlak veruit de grootste van de twee te zijn.

eBuddy zal samenwerkingsverbanden met derden zoeken om het gezicht van het chatbedrijf vaker te laten zien.

Geen lock-in

Gebruikers van de oorspronkelijk Nederlandse dienst kunnen via de website eBuddy.com inloggen op MSN en Yahoo Messenger, AIM, Google Talk en MySpace. Ze hoeven geen extra software op de pc te installeren om te kunnen kletsen met vrienden. Daarnaast blijkt dat de mobiele versie van eBuddy maandelijks 2 miljoen keer wordt gebruikt, op een gebruikersgroep van 15 miljoen per maand.

Geld verdienen doet het bedrijf overwegend aan de verkoop van advertenties rondom de chatvensters. Daarmee verdiende het afgelopen jaren een kleine 10 miljoen dollar, tien keer meer dan Meebo.

De markt voor chatprogramma’s en -diensten wordt nog steeds fel bevochten. Hoewel Meebo en eBuddy groot zijn op het web, komen nieuwe spelers op. Een partij als Fring claimt dat het iedere maand 100.000 gebruikers erbij krijgt. Fring ontwikkelde een programma waarmee mobiele bellers via hun mobiele telefoon kunnen chatten én bellen met hun vrienden. Weinig hindert een chatter om eBuddy of Meebo overboord te zetten voor een andere, nieuwere dienst.

eBuddy sloot in februari 2008 zijn tweede financieringsronde af. Prime Technology Ventures investeert 6,5 miljoen euro in de Amsterdamse onderneming.

Deel dit bericht

4 Reacties

kabouter plof

Ebuddy 10x meer omzet, dus hoeveel is dat dan? er wordt maar wat geroepen, hoe wordt dit onderbouwd? Meebo heeft cijfers vrijgegeven? 10 miljoen dollars in de afgelopen jaren. is dat 2 of 3 jaar, de dollar is nu 1,50 dus is het zo'n 6,5 miljoen euro, dus of dat is 3 miljoen of zelfs maar 2 miljoen euros per jaar. moet je dan zo hard schreeuwen? hoe groot is het belang van Prime? hoeveel is de waarde van Ebuddy? hoe staat die waarde tot meebo? las over meebo vanochtend dat die gaan voor maar liefst 250 miljoen en dan deze; Amerikanen zoeken vaker naar de diensten van het Nederlandse bedrijf dan van diens Amerikaanse evenknie.  wellicht is meebo al beter bekend en hoeft er niet naar gezocht te worden. sterker; het imago van meebo is beter dan ebuddy in de US. Meebo focus op de US? Ebuddy nu al naar de US terwijl er nog zoveel meer behaalt kan worden in Europa? gewoon eens wat vragen die ik zo graag behandeld zou willen zien. Ik zeg kom maar op met dat tweede stuk. Ebuddy kan deze antwoorden toch zo geven?

Harold

ebuddy is toch Nederlands trots! bedrijf kan wel meer waard zijn dan 100mio euros. maak je vandaag de dag niet vaak mee met bedrijven in nederland. is geen ander begrijf in Nederland die op internet meer waard is.

Koos Koets

LOL, en weer wordt ebuddy naar voren gespamt door Emerce.Ik voorspel dat dit bedrijf over 3 jaar niet meer bestaat, sowieso kan je je afvragen of een bedrijf dat al zo lang bestaatn, en zo "succesvol" is elke keer weer nieuwe financieering nodig heeft, maar een kritische vraag over e-buddy heb ik nog nooit op Emerce gezien.

123plof

Los dat er soms geld bij moet, kosten gaan voor de baten uit-princip, denk ik dat de hamvraag is; "wat is het doel van ebuddy". wat wil dit bedrijf over 2-3 jaar zijn? een online chat-community? dan ten dode opgeschreven! of gaat mijn innovatief zijn zoals de concu meebo? emerce mag kritischer zijn @harold; natuurlijk zijn er bedrijven die het beter doen dan ebuddy. denk maar eens goed na

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond