Deel dit artikel
-

eDay 2019: Alibaba over datagedreven business

Yuefeng Sun zal op eDay 2019 een bijzondere keynote speech geven, want als Data Intelligence Scientist bij Alibaba Cloud weet hij als geen ander hoe de wereld er buiten de Google-achtigen uitziet. En hoe hij Europa bewerkt.

In zekere zin is het boek over Alibaba Cloud al geschreven. In grote trekken lijkt het op dat van Amazon. Jeff Bezos begon zijn bedrijf in 1994 als een webwinkel voor boeken, maar realiseerde niet gek veel later dat de infrastructuur ónder het bedrijf minstens zoveel waard was als de retailtak. Zo kan ook CTO Werner Vogels donderdag 10 oktober op eDay bevestigen.

Alibaba leerde daarvan en volgt met zijn cloudbusiness een vergelijkbare route.

Het spreker Yuefeng Suns dagelijkse praktijk om chocolade te helpen maken van de enorme bakken data die bedrijven genereren. Dat doet hij niet zelf, maar via de suite aan tools die via de cloud van Alibaba wordt aangeboden. Het portfolio bevat een brede waaier van diensten, van simpelen zaken als domeinhosting en DDoS-bescherming tot zware materie als machine learning met AI, blockchain as a service en internet of things-diensten.

Weinig maar steeds meer bedrijven staan voor de keuze of en welke kernprocessen van hun IT en R&D ze in huis willen doen en wat ze uitbesteden. Defensief of om hun activiteiten exponentieel te versnellen. Dan komen termen als on premise, private cloud, cloudgebaseerd maar ook multicloud al snel op tafel.

Amazon is in het westen met afstand de marktleider in de cloudbusiness met AWS, maar concurrenten investeren miljarden euro’s om dat gat op zijn minst een stuk kleiner te maken. Vaak wordt uit het oog verloren dat niet enkel Amerikaanse partijen zich op dit strijdvlak begeven, maar ook de enkele gigant uit het verre oosten. Alibaba heeft inmiddels een handvol datacentra in Europa waarmee het bedrijven van clouddiensten voorziet, zowel direct als via resellers als BT Group en Vodafone.

In de drie maanden tot juli 2019 groeide de cloudbusiness van Alibaba met 66 procent tot 1,1 miljard dollar. Het is daarmee de snelste groeier binnen de bedrijvengroep.

Een documentaire over de internationale expansie van de Chinese cloudactiviteiten:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond