Deel dit artikel
-

eDay: Wasteless wint Top 10 European Startups Award 2018

Zojuist is op eDay bekendgemaakt dat het Israelische Wasteless is verkozen tot winnaar van de Emerce Top 10 European Startups 2018.

Wasteless ontwikkelt wat zij het Internet of Groceries noemt en zet dynamic pricing in om voedselverspilling in onder andere supermarkten te voorkomen. Én de omzet te verhogen. Na venture capitalist SOSV heeft ook Slingshot Capital in de start-up geïnvesteerd. Wasteless is reeds actief in Spanje, Engeland en Israël en start binnen korte tijd ook in Nederland. “Alleen in Nederland kunnen we al 300 tot 500 miljoen euro aan de bottom line van supermarkten toevoegen”, aldus CEO en oprichter Oded Omer, die zijn vorige bedrijf (Weissberger) na drie jaar voor 100 miljoen dollar aan AB Inbev verkocht.

Op de tweede plek staat Adcombi. Dit Nederlandse bedrijf biedt hyperlokale, gepersonaliseerde programmatic advertising die de web to store traffic verhoogt. En richt zich onder andere op retail- en bankketens. Het snelgroeiende bedrijf heeft momenteel zo’n 130 klanten in 5 landen. Mede door buitenlandse vestigingen – Adcombi opende onlangs zijn kantoor in Duitsland – zal de groei de komende tijd verder toenemen, aldus CEO en oprichter Gerrit Reinders.

De derde plek is voor Glovo, de Spaanse start-up die zich op één-uurslevering voor allerhande producten richt en in zijn drie jarig bestaan al ruim 150 miljoen dollar funding ophaalde.

De top 10 bestaat uit:

  1. Wasteless (2016, Israël, Internet of Groceries)
  2. Adcombi (2014, Nederland, Location based advertising)
  3. Glovo (2015, Spanje, Same day delivery-platform)
  4. Revolut (2015, Verenigd Koninkrijk, Online bank)
  5. Hotelchamp (2015, Nederland, Direct booking-platform voor hotels)
  6. Acast (2013, Zweden, Podcasting platform)
  7. Blinkist (2012, Duitsland, Non-fictie boeken in 15 minuten)
  8. Trigo Vision (2017, Israël, Retail Automation-platform)
  9. June Energy (2015, België, Energie Prijsvergelijker)
  10. ŌURA (2013, Finland, Health/Wellness wearable)

De toplijst is voor het zevende jaar op rij samengesteld door de redactie van Emerce met input van VC’s, M&A-specialisten, bankiers en journalisten uit heel West-Europa. Criteria zijn: de start-up moet hun hoofdkantoor c.q. -activiteiten in Europa hebben, mogen maximaal 6 jaar oud zijn en moeten minimaal 2 miljoen euro omzet doen en/of 2 miljoen euro aan funding hebben opgehaald.

De lijst laat zien welke startups upcoming zijn en een grote potentie hebben; hoe hoger op de lijst des te groter de potentie is.

Vorig jaar werd mobile healthcare start-up Babylon Health uitgeroepen tot winnaar.  Dat de sector grondig wil veranderen. Om te beginnen door de kosten drastisch te verlagen. De destijds vier jaar oude startup had 85 miljoen dollar aan funding op zak en al zo’n 1 miljoen gebruikers. De rest van de top 10 uit 2017 vind je hier terug.
*) In het novembernummer van Emerce magazine (#168) staat een uitgebreid interview met de oprichter van zowel Wasteless als Adcombi.
Foto’s: Peter Boer

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond