Deel dit artikel
-

Een jaar vol gehypte hebbedingen

De iPhone voerde het afgelopen jaar de lijst van populairste gadgets aan in Nederland. De tweede generatie van het populaire toestel kwam dit jaar in Nederland op de markt en zorgde voor lange rijen voor de winkel. Welke andere gadgets stonden er dit jaar in de belangstelling?

De Google Android G1, goedkoper dan ‘die andere telefoon‘, is al wel beschikbaar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, Nederland zal nog even geduld moeten hebben. Met de lancering van de G1 wordt de aanval geopend op de gehypte iPhone.

De iPhone was niet het enige product van Apple dat dit jaar op de nodige belangstelling mocht rekenen. ’s Werelds dunste laptop, de MacBook Air, werd bijna een jaar geleden gepresenteerd. Het dikste gedeelte is nog geen twee centimeter hoog en de batterij gaat volgens Apple vijf uur mee.

De Segway, allang niet nieuw meer, mocht dit jaar dan eindelijk officieel de weg op in Nederland. Met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur mogen Segway-bezitters de fietspaden onveilig maken.

Dit jaar kon de liefhebber van de kleine laptop in Europa onder meer zijn handen leggen op de goedkope laptop van Intel, oorspronkelijk bedoeld voor arme kinderen. Ook MSI kwam met een budgetlaptop op de proppen, de Wind PC. De netbooks zijn duidelijk bezig met een opmars. Een andere voorbeeld is de One van Elonex en de Asus Eee PC. De prijzen van laptops staan al onder druk sinds de lancering van de goedkope de XO van het derdewereldproject ‘One Laptop Per Child‘.

Vooruitlopend op de gadgethype van volgend jaar zou een netbook van Apple niet eens zo’n slechte voorspelling zijn. De geruchten doen de ronde. Het wachten is nog op de Macworld Expo, voor Apple voorlopig de laatste, waar de kleine laptop gepresenteerd moet worden.

Deel dit bericht

4 Reacties

Murphsy

Dit voelt een beetje als een Apple reclame… Je begint en eindigt op Apple-toon. Niet perse verkeerd maar nieuwswaardig? Er zijn toch zeker andere leuke gadgets 'gebeurt' afgelopen jaar? Er staat toch wel meer aan te komen komend jaar?  Ik denk aan HTC Touch HD, Logitech Harmony One (net zo nieuw als de iPhone denk ik dan maar), LED LCD tv's, Philips Ambilight (die bollen, niet de tv's). De Eee PC verdient denk ik wel meer dan even tussendoor genoemd te worden, kijk eens naar de verkoopcijfers. Iets meer onderbouwing, iets minder Apple, als je het mij vraagt… Getalletjes en feiten, daarvoor kom ik op Emerce…

Maykel Loomans

@Murphsy HTC Touch HD, Harmony One, LED LCD tv's.. wel nieuw, niet zo ontzettend gehyped als de genoemde producten. Goed voorbeeld van deze context is bijv. de MSI Wind. De EEE PC van Asus was er in 2007, en werd eerder dan de Wind geintroduceerd in NL. Echter de Wind heeft de hype factor gewonnen met de kleurtjes e.d. En het klopt dat er erg veel regels besteed worden aan Apple, maar als het om hypes gaat, zijn ze er ieder jaar bij, en zijn ze vrijwel ieder jaar het vroegste (vooral omdat Macworld in week 2 van het jaar valt)

murphsy

Mee eens, opzich. En ja de iPhone is een hype. Maarde Macbook Air is niet meer een hype dan de Wii, minder zelfs. Neem de Wii balance board, Wii fitness, etc. Is brain training ook niet dit jaar weer eens extra gepushed en besproken? Ik heb van de iPhone vooral reclame meegemaakt, maakt reclame het een echte hype? Ik zou graag 'hype onderbouwende' getallen zien. Is de iPhone meer een hype dan de Wii? Is digitale televisie niet ook ongelovelijk hot dit jaar?

Erik van Erne stichting Milieunet

Interessant. De vraag is dus een beetje wanneer er sprake is van een hype en wannneer niet. Wie bepaalt dat eigenlijk? Hype en nieuwe producten lopen hier wat door elkaar. Ok de iPhone en wat varianten daarvan kun je wel een hype noemen, maar van andere genoemde producten betwijfel ik dat. Niet overgenomen door "het grote publiek" Seqway is er eindelijk, maar volgens mij is er geen hype ontstaan. Wii is aardig op weg om een hype te worden en LED ook. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond