Deel dit artikel
-

Eerste full service bureau augmented reality van start

Nederlands eerste specialistisch full service bureau voor augmented reality-projecten ziet in Rotterdam het levenslicht. Twnkls richt zich op de consumenten en zakelijke markt en proberen zonder hype-neigingen tastbare projecten te maken.

“We bevinden ons op een kantelpunt qua technologie en toepassingen. In onze ogen is er ruimte voor een nieuw soort bureau”, stelt Gerben Harmsen. Hij werkte eerder voor Mirabeau, NetEffect en Docdata en begon Twnkls samen met Lex van der Sluijs die eerder voor 3D-animateur DPI uit Den Haag werkte.

Harmsen: “We hebben een team van 4,5 FTE en leveren enerzijds dienstverlening van conceptontwikkeling, programmeren en projectbegeleiding. Anderzijds doen we de ontwikkeling van applicaties en installaties, dus meer dan alleen bouwen op de augmented (AR) browsers, zoals Layar”.

Inzoomend op de techniek schetst de ondernemer: “Twnkls maakt gebruik van verschillende tracking technologieën op basis van fiducial markers, natural feature tracking (NFT), GPS-oriëntatiesensors en compleet markerloze tracking zoals parallel tracking and multiple maps (PTAMM) en simultanious localisation and mapping (SLAM). De basis van ontwikkeling is actuele research op het gebied van AR en real-time rendering, en voor diverse projecten zijn de eigen algoritmes noodzakelijk. De huidige AR-software wordt geleverd door Layar, Junaio, Metaio en Qualcomm. Dit koppelt Twnkls aan 3D-engines zoals Unity en XNA”.

Hoewel augmented reality vaak in het hoekje van een wollige hijgerige hype wordt geplaatst kiest Twnkls een realistische marktbenadering.

“Voor marketing en branding kan augmented reality extra attentiewaarde voor een merk creëren. Maar er kan ook een unieke klantbeleving worden gerealiseerd in het virtuele en werkelijke domein. Denk aan musea en informatiecentra. Die kunnen met AR een rijkere beleving en levendiger informatie aanbieden. Er zijn ook snelle ontwikkelingen gaande voor B2B-toepassingen, van het onderhoud op afstand van productieprocessen tot inzichtelijk maken van een infrastructuur onder de grond voor of tijdens werkzaamheden. Bij Maintenance & Support kunnen augmented reality-oplossingen de instructies en handleidingen ondersteunen om snel en efficiënt handelingen uitvoeren”.

Desktop en laptop computers hebben ondertussen al voldoende rekenkracht en bandbreedte om dit soort toepassingen te ondersteunen. Processors in mobiele telefoons worden steeds sneller, waardoor hoogwaardige animaties via mobiel breedband mogelijk worden”.

Foto: augmented event (cc)

Deel dit bericht

10 Reacties

Guus

Dat AR niet meer wollig hoeft te zijn laat de Ikea iPhone app al zien: http://tinyurl.com/3vuj9oq. Met de concrete waarde van AR voor mobiel zal het in ieder geval wel goed komen….

Fred van Rijswijk

Welkom collega bureau! In de wereld van Augmented reality!

Zoals als een paar bureau’s in Nederland zijn we al ruim 2 jaar bezig met Augmented Reality en dat zelfs full time, maar zoals in deze virtuele wereld loop je daar misschien niet altijd zomaar tegenaan, maar we zijn al met 3 bureau’s in Nederland die er full time mee bezig zijn!

Wij zijn bijvoorbeeld al bijna 2 jaar met ‘Layar’ bezig, eigen concepten zoals conquar http://www.conquargame.com (game, met 14.000 spelers) en de trein layar.

Al geruime tijd helpen wij klanten aan toepasbare AR applicaties die eigen productie zijn (iPhone/Android) of op de laatste SDK’s van Qualcomm, String, AndAr

De marktbenadering komt overeen met die van ons, als spreker benadruk ik ook altijd dat het geen hype / gadget ding moet zijn, maar een instrument waarmee je een experience bouwt en als het een gadget moet zijn dan altijd vanuit de marketing/branding benaderd.

Ben erg benieuwd waarmee je sommige dingen oplost, bijv in een B2B sfeer, “inzichtelijk maken van een infrastructuur onder de grond voor” kan op dit moment alleen met GPS en die heeft voor dit soort werk een behoorlijk afwijking.

Nogmaals welkom in de wereld van ‘full service’ Augmented Reality’ bureau’s

Fred van Rijswijk

Ysbrand van de Veen

Welkom idd! Leuk om te zien dat steeds meer mensen zich bezig houden met AR. Succes met de invulling van de Toegevoegde Realiteit. MvG. LazyAnts

Eduard

Leuk om de officiële aankondiging van dit nieuwe bureau (van twee oud-collega’s) te zien! Gerben, Lieve en de rest: heel veel succes en plezier toegewenst! Op naar het eerste live-succes!

Geerten

@Fred van Rijswijk: Ik zie de toegevoegde waarde niet van het pluggen van je eigen bedrijf. Het ging hier even niet over jou. Misschien moet je zelf een PR berichtje uitsturen ipv hier te spammen.
@Fred en @Gerben: Succes met AR mannen. Ik kijk rijkhalzend uit naar de nieuwe toepassingen die het zinvol maken.

Farouk Etber

Gerben en Lex succes met Twnkls!!!

Robbert

@Geerten: refererend naar de titel (die dus wellicht niet klopt) snap ik wel dat Fred van Rijswijk hier een opmerking overmaakt!

Fred van Rijswijk

@Geerten wist bijna zeker dat iemand dat zo zou oppakken, ik ben blij met elke collega (bureau), omdat dit de markt wat meer openbreekt, in AR wereld is het nu nog steeds zo dat de meeste bedrijven kijken naar andere alvorens ze zelf durven in te gaan zetten.

Pluggen is niet mijn bedoeling!

@robbert ik bedoelde hem ook zo en dan ook nog eens sportief! Zoals ik al zei hoe meer collega’s hoe beter!

jochem

@fred

Gelieve voortaan niet te spammen.

Verder; leuk stuk en succes!

Jeroen Mol

Heel goed dat er meer spelers bij komen. Op het moment dat er meer spelers komen, dan kan je daaruit opmaken dat er vraag vanuit de markt komt.
De titel vraag idd wel om reacties van partijen die al langer met AR bezig zijn. Wij zijn al sinds 2007 full time met AR actief. Het is zeer sterk dat Twnkls zich niet alleen op AR browsers richt (zoals Layar/Junaio) en meer in de breedte gaat. Succes Lex en Gerben! We komen elkaar vast hier en daar tegen 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond