Deel dit artikel
-

Eerste vervolgingszaken three strikes Frankrijk

De Franse autoriteit die zich bezighoudt met de handhaving van de omstreden three-strikes-wetgeving heeft haar eerste vervolgingszaken naar de Officier van Justitie gestuurd.

Frankrijk kent sinds 2009 een wet waarbij recidiverende internetgebruikers die illegale content downloaden bij herhaalde waarschuwingen kunnen worden vervolgd. Dat gebeurt na twee waarschuwingen per e-mail of aangetekende brief.

Tot eind vorig jaar hebben 822.000 internetgebruikers van toezichthouder HADOPI een eerste waarschuwing gekregen. Daarvan kregen er 60.000 een tweede waarschuwing.  Slechts 165 gevallen hebben inmiddels een derde brief gekregen.

De rechter kan overtreders veroordelen tot een boete van 1500 euro en een internetverbod van een maand.  Het oorspronkelijke wetsvoorstel ging overigens nog veel verder.

De handhaving kost een aardige duit: het budget van HADOPI (met zeventig werknemers) bedraagt 11 miljoen euro per jaar.  Onderzoekers van het Wellesley College in Massachusetts en Carnegie Mellon University in Pittsburgh menen een verband te zien tussen de regelgeving en de stijgende omzetten van de Apple iTunes Store in Frankrijk.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond