Deel dit artikel
-

“Effect bezuinigen op ICT onbekend”

Bedrijven die op ICT-uitgaven bezuinigen weten niet of dit wel het gewenste resultaat oplevert. Dat concludeert Ernst & Young in een onderzoek onder directeuren en ICT-professionals in Nederland. Ondanks de behoefte op kosten te besparen overschrijdt een kwart van de bedrijven toch weer hun ICT-budget.

Ernst & Young komen tot deze conclusie in de ICT Barometer , een tweemaandelijks onderzoek onder zeshonderd directeuren, managers en ICT-professionals.

Zestig procent van de bedrijven heeft in de afgelopen twaalf maanden kostenbesparende maatregelen genomen. Er wordt met name bezuinigd in de sector productie/industrie (69 procent). De ICT-afdelingen bij overheid en not-for-profit blijven vaker buiten schot. Het zijn ook vaak grote bedrijven van vijfhonderd medewerkers of meer waar op kosten wordt bespaard (69 procent), kleine bedrijven tot twintig medewerkers worden in 46 procent van de gevallen getroffen.

Om op kosten te besparen worden in eerste instantie investeringen onder de loep genomen (39 procent), vervolgens de eigen ICT-afdeling (28 procent) en in derde instantie de ICT-leveranciers (23 procent). Er worden minder externe ICT-ers ingehuurd, was dit aandeel op het totale team de afgelopen drie jaar gemiddeld 27 procent, nu is dat twintig procent.

De ondervraagden zijn echter sceptisch over de juistheid van de bezuinigingen. Slechts een kwart vindt dat op de juiste zaken wordt bezuinigd. Een derde van de ondervraagden vindt dat er te veel op kleine zaken en te weinig op grote bedrijfskritische zaken wordt bespaard.

Op de vraag of de bezuinigingen ook het gewenste resultaat hebben moet een derde van de ondervraagden het antwoord schuldig blijven. Van de rest geeft 29 procent aan dat de effecten nog niet zichtbaar zijn en twintig procent zegt dat de maatregelen tot nu toe weinig of geen effect hebben gehad. Ondertussen leidt het bezuinigen wel tot verlies van productiviteit en efficiëncy, dit zegt een kwart van de ondervraagden.

Ondanks dat bedrijven kostenbesparend willen werken gaan ze ook dit jaar weer meer uitgeven aan ICT dan ze oorspronkelijk van plan waren. Ruim een kwart verwacht het budget te overstijgen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond