Deel dit artikel
-

Eigen zenders Feyenoord, PSV en Ajax op KPN IPTV

De drie grote voetbalclub Feyenoord, PSV en Ajax gaan het komende jaar gezamenlijk minstens 600 uur televisie uitzenden via digitale televisie van KPN. Volgende maand gaat het voetbalkanaal van KPN van start, zodra de verkoop van 'TV via ADSL' begint. Rondom het WK Voetbal start het bedrijf bovendien een oranjezender.

Met live voetbal kan KPN geen sier maken als ze volgende maand met digitale televisie via ADSL begint. Tele2 heeft die rechten nog 2 seizoenen. Ook samenvattingen van wedstrijden kan ze niet uitzenden om kijkers voor het tv-product aan zich te binden omdat Talpa en RTL die rechten hebben. KPN kiest voor een omweg. Ze gaat voorbeschouwingen en digitale archieven uitzenden van Feyenoord, PSV en Ajax via IPTV. De rechten vallen iedere zondagavond aan het einde van de competitieronde om 23:59 uur toe aan de clubs.

Voor het themakanaal Club TV sloot KPN contracten met de 3 voetbalclubs. Iedere club levert jaarlijks 200 uur videomateriaal. Kijkers kunnen zelf bepalen of ze voorbeschouwingen willen zien of historische beelden, maar van echte interactieve televisie is nog geen sprake. Via een console op het beeldscherm surft men via de afstandsbediening door KPN´s tv-aanbod van 50 tv-zenders.

De partijen maakten het tv-initiatief gisteren bekend in Tricht, een plaatsje dat midden tussen de drie grote steden ligt. Zeventig procent van de Nederlandse huishoudens kan vanaf 1 mei 2006 een abonnement nemen op KPN's IPTV. Volledige landelijke dekking is er niet. Een KPN-woordvoerder: "Het bereik kan nog opgerekt worden tot 75 a 76 procent." Het tv-product werkt namelijk enkel via het ADSL2+-netwerk, een snelle technische variant op het huidige ADSL-net.

Met ADSL2+ zijn downloadsnelheden mogelijk tot 20 megabit per seconde. Echter, hoe verder men van de KPN-wijkcentrale vandaan woont, hoe lager de downloadsnelheid.

KPN is exclusief distributeur van de beelden. De productie van de beelden verzorgen de clubs zelf. Iedere club bepaalt voor zich welke beelden op KPN TV worden uitgezonden en in welk format. Kijkers kunnen vanaf volgend voetbalseizoen abonnementen nemen op een of meerdere voetbalkanalen. Het bedrag kan wisselen per kanaal of onderdeel daarvan. De afrekening verloopt via de telefoonrekening.

Voetbal is slechts een van de gespecialiseerde themakanalen die KPN via 'ADSL TV' aan de man wil gaan brengen. Volgens een zegsman zullen er meer volgen, al is nog niet omlijnd welke andere thema's dat worden. Wel werkt KPN aan een uitbreiding van haar voetbalzender. Volgende maand maakt het telecombedrijf de details bekend van een gespecialiseerde WK Voetbal-zender.

Massa's kijkers verwachten Feyenoord, PSV en Ajax niet. Guido Vader van Feyenoord: "Clubs als Liverpool en AC Milan hebben 50.000 supporters die naar de clubzenders kijken. Als wij daarvan een vijfde weten te behalen is dat al veel. Feyenoord zendt al 6 jaar uit op het web en tv. Feyenoord TV op RTL5 en RTV Rijnmond heeft tussen de 300.000 en 400.000 kijkers per aflevering."

Deel dit bericht

1 Reactie

ivo henriquez

ik vind gaaf dat ze dat doet en hoe ik daar op abonnementeren voor deze produckt

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond