Deel dit artikel
-

Einde lijkt nabij voor top tech-bankier Quattrone

Frank Quattrone, volgens kenners dé tech-bankier uit de tijd van de internethype, is geschorst door zijn werkgever Credit Suisse First Boston. Quattrone wordt ervan verdacht documenten te hebben vernietigd over dubieuze praktijken rond IPO's die zijn bank begeleidde.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC verdenkt de tech-afdeling van Credit Suisse First Boston (CSFB) al enkele jaren van dubieuze praktijken rond IPO's. De bank die vooral door de overstap van Quattrone in 1999 toonaangevend werd bij tech-beursgangen ontsloeg hiervoor al meerdere topmanagers. Quattrone werd echter tot op dit moment de hand boven het hoofd gehouden.

Quattrone zou tijdens de aandelengekte populaire aandelen hebben toegespeeld aan favoriete klanten van de bank. Daarnaast zou hij de aandelenanalisten bij CSFB onvoldoende hebben gecontroleerd. De zakenbank profiteerde van veel te rooskleurige analistenrapporten over tech-bedrijven die naar de beurs gingen. Al sinds begin 2001 beschuldigt de SEC de gerenommeerde zakenbank ook van 'laddering the stock': het dwingen van beleggers om na de IPO aandelen bij te kopen tegen steeds hogere prijzen.

De directe aanleiding van CSFB om Quattrone te schorsen en een intern onderzoek naar zijn handelen te verrichten, is een interne e-mail van hem aan werknemers van de bank. Daarin eist hij dat alle documenten over de wanpraktijken rond IPO's worden vernietigd. De bank stond onder grote druk van met name de vereniging van aandelenhandelaren NASD .

Het lijkt afgelopen met de bloeiende loopbaan van Quattrone. Die was begin jaren negentig al gefascineerd door kleine tech-bedrijven, maar werd daarin pas serieus genomen toen de internethype op gang kwam. In 1996 begeleidde Quattrone de beurgang van Amazon en stapte twee jaar later over naar CSFB. De Amerikaanse media lijken bepaald niet rouwig om Quattrones val. Zo spreekt CNN Money juichend over "het begin van het eind van een periode vol schandalen".

CNN noemt Quattrone een grotere vis dan Henry Blodget – een andere onttroonde aanjager van de tech-bubble – die november 2001 met gebogen hoofd Wall Street verlieg. Hij zou als analist bij zakenbank Merrill Lynch aan belangensverstrengeling hebben gedaan door een koopadvies te geven waarbij vooral zijn werkgever belang had.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond