Deel dit artikel
-

Elsevier heeft oogje op referentiesite Mendeley

Elsevier wil naar verluidt het Britse Mendeley overnemen, dat zich in het verleden wel eens afficheerde als een Last.FM voor wetenschappelijke publicaties.

Mendeley is een (gratis) webdienst voor het opslaan, beheren en delen van referenties zoals wetenschappelijke artikelen, boeken en zelfs websites. Met de browser bookmarklet kan men vanuit een zoekmachine of bibliografische database referenties toevoegen. Mendeley vult automatisch velden als auteurs, titel, journal informatie, abstract, trefwoorden en de URL naar de full-text. Gezamenlijk literatuuronderzoek is ook mogelijk.

Mendeley werd in 2008 opgericht en heeft inmiddels een database van 340 wetenschappelijke publicaties van zo’n 206.000 onderzoeksgroepen. Het bedrijf verdient aan extra opslagruimte, hoewel ook Dropbox kan worden gebruikt voor opslag.

Naar verluidt wil Elsevier honderd miljoen dollar voor de startup bieden. Mendeley heeft kort geleden nog een financieringsronde voor tien miljoen dollar afgesloten, met investeerders als Access Industries, Passion Capital en Tom Glocer (oud-CEO Thomson Reuters).

De aankoop komt misschien als een verrassing omdat Elsevier zijn eigen platform 2collab in 2011 heeft gesloten.

Elsevier noch Mendeley zelf wil de verhalen bevestigen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Ton Gerritsen

Een bericht dat wel wat losmaakt. Veel onderzoekers zijn bang dat als Elsevier Mendely op koopt het de open access ontwikkelingen ernstig kan schaden. Zie hier:
http://feedback.mendeley.com/forums/4941-general/suggestions/3567676-don-t-sell-mendeley-to-elsevier

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond