Elsevier kleedt website uit

Weekblad Elsevier heeft het aantal functionaliteiten van zijn website vanwege tegenvallende exploitatie-opbrengsten sterk teruggebracht. De uitgever onderzoekt momenteel in welke vorm de site betaalde diensten kan introduceren.
Sinds 6 januari wordt een aantal contentfaciliteiten niet meer op de site Else4.nl aangeboden. In de oude situatie trof de lezer ondermeer een selectie van artikelen uit het weekblad aan, een archief met een zoekfunctie en een online versie van de Elsevier Webgids met honderden links.
De vernieuwde site biedt slechts de mogelijkheid een abonnement op het weekblad of een drietal e-mailnieuwsbrieven af te sluiten, en uitgebreide bedrijfsinformatie. "Else4.nl is simpel gezegd gedownsized", zegt Twan van Herwaarden, adjunct-uitgever. Over de reden kan hij kort zijn. "We hebben er niets aan verdiend. De bedoeling was iets toe te voegen aan het blad. Dat is niet gelukt."
Elsevier is er niet in geslaagd een rendabele online versie van zijn weekblad op te zetten. In plaats daarvan ligt de focus nu op informatievoorziening per e-mail aan betalende abonnees. Een dagelijkse nieuwsbrief verschijnt rond het middaguur en bevat commentaar van de Elsevier-redactie. Op donderdag krijgen de abonnees een editie met een samenvatting van de nieuwste artikelen uit het weekblad. De Specials, bijlagen bij het weekblad die circa vijftien keer per jaar verschijnen, gaan nu ook vergezeld van een e-mail-editie.
Volgens hoofdredacteur Arendo Joustra heeft Elsevier met opzet de nieuwsbrieven als speerpunt ingezet. "We merkten dat onze site vooral werd gebruikt door lezers die iets meer over Elsevier wilden weten. Voor de verhalen uit het blad kwamen ze niet, want die waren ook niet op de site te vinden. We gaven alleen de eerste alinea's of samenvattingen van de inhoud van stukken."
Ook bleek het onderhoud van de populaire online webgids te veel tijd te kosten. "De offline webgids verkocht goed, maar in het geval van een online directory verplicht je jezelf als redactie om de lijst met 600 sites dagelijks bij te werken en te onderhouden." Joustra zegt de mogelijkheden voor betaalde online diensten momenteel te onderzoeken. Van Herwaarden bevestigde desgevraagd dat er onderzoek plaatsvindt, maar voegde daar aan toe dat de site vooralsnog niet zal veranderen. De activiteiten van de b-to-b site Zibb.nl vindt hij in dit verband "vele malen belangrijker".
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Tonie van Ringelestijn
Hoofdredacteur Joustra: "Voor de verhalen uit het blad kwamen ze niet, want die waren ook niet op de site te vinden. We gaven alleen de eerste alinea's of samenvattingen van de inhoud van stukken." Die verhalen stonden wel degelijk op de site, in zijn geheel, namelijk in de archieffunctie van de site (daarin stonden de artikelen vanaf circa 1998). Je kon alle artikelen uit de Elsevier zelfs nog voordat het blad in de winkel lag lezen via de zoekmachine op else4.nl.
Ed Brandoor
Nou sorry, maar als dít een "uitgeklede versie" van de oude Elsevier-site is, haal hem dan helemáál maar weg. Wát een aanfluiting is dit. Ik zou mij als redacteur kapotschamen als mijn blad een dergelijke "site" zou laten maken. De gemiddelde "hallo ik ben harry en dit is mijn vrouw"-homepage bij Planet Internet ziet er beter uit.