Deel dit artikel
-

Emakina valt in Amerikaanse handen

Het Amerikaanse EPAM Systems doet een overnamebod op Emakina Group, de internationale digitale bureaugroep met sterke vertegenwoordiging in Nederland en België.

EPAM Systems wil 29,66 euro per aandeel betalen voor een kleine vier miljoen uitstaande stukken. De transactie zou 115 miljoen kosten. Dit maakten de partijen eerder deze week bekend. Een van de voorwaarden, zo is te lezen bij de toezichthouder, is dat de belangstellende koper minstens 95 procent van de aandelen ziet te verwerven.

Als de koper erin slaagt alle aandelen te kopen, verdwijnt Emakina van de beurs. De koers van het Belgische bedrijf zweeft al jaren stabiel rond de tien euro.

In 2007 kreeg Emakina een positie op de Nederlandse markt met de overname van bureau Suntzu. Dat was opgericht door Geert Rietbergen en Raymon de Kruijff. Zij zijn nog wel aandeelhouder in het bedrijf, maar al jaren niet meer operationeel betrokken.

De Amerikanen willen met de overname hun bereik op de Europese markt vergroten en een breder klantportfolio creëren. Zelf zijn ze sterk IT-gedreven. Emakina heeft veel expertise in huis op het vlak van digitale marketing en design. Het investeert voor groei in het midden en verre oosten.

Als onderdeel van zijn Europese expansiestrategie opende EPAM onlangs een kantoor in Berlijn en nam kort daarna het Duitse adviesbureau CORE SE over. Dat heeft kantoren in Berlijn, Zürich, Londen en Dubai. In Nederland werd in mei van dit jaar SAP-specialist Just BI overgenomen en in Israël de cybersecurityspecialist White-Hat. Eerder was in de VS Salesforce Consulting-specialist PolSource al aangekocht.

De koers van het aandeel EPAM Systems steeg sinds de uitbraak van het coronavirus met een factor drie tot 622 dollar. De omzet in het tweede kwartaal steeg met 34 procent tot 881 miljoen dollar. Dat is nagenoeg allemaal organische groei, want in 2020 vonden geen overnames plaats. Iets meer dan eenderde van de omzet (33%) wordt gerealiseerd in Europa en zestig procent in de VS.

Emakina Group boekte in 2020 een omzetgroei van 2,5 procent tot 99 miljoen euro.

Foto: Perzon Seo / PersonZeo.com (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond