Deel dit artikel
-

EMERCE FAILLIET

update 2 De rechtbank in Amsterdam heeft Emerce BV failliet verklaard. Mede-eigenaar Quote Media had hierom verzocht. Curator Reinier Oskamp ( Fort Advocaten ) bekijkt momenteel de mogelijkheden voor een doorstart of verkoop, in de tussentijd wordt de nieuwsvoorziening via de site voortgezet. Donderdag verloor Oscar Kneppers bovendien het kort geding over de verkoop van zijn 49%-belang. Quote Media hoeft hem ook de lening van 500.000 gulden niet terug te betalen.

Emerce (blad en site) is in 1998 opgericht door Oscar Kneppers, hij was tevens eigenaar van de uitgeverij via zijn BV Iconomy. Eind 2001 nam Quote Publishing een belang van 51 procent in Emerce BV, de resterende aandelen bleven eigendom van Iconomy.

Volgens Quote Media, dat namens Quote Publishing faillissement had aangevraagd, heeft Emerce BV een schuld bij Quote Media van in totaal 1,1 miljoen euro. Quote Media meldde dat het faillissement aanvroeg om de belangen van schuldeisers en personeel te beschermen.

Emerce-oprichter Oscar Kneppers verzette zich tegen de faillissementsaanvraag. Volgens hem is Emerce nog in staat om de rekeningen te betalen en is er in de afgelopen maanden een stijgende lijn waar te nemen in de inkomsten van het bedrijf.

Bij Emerce BV waren na een reorganisatie eerder dit jaar, waarbij zes mensen ontslagen werden, nog drie medewerkers in dienst. Voor hen is ontslag aangevraagd. Tot curator is benoemd Reinier Oskamp van Fort Advocaten (020 – 664 51 11).

Een groep freelancers van Emerce heeft zich verenigd om te zoeken naar oplossingen voor een doorstart. Op www.remerce.nl berichten zij over ontwikkelingen rondom Emerce.

Put-optie
Begin dit jaar meldde Quote Media dat het zijn belang in Emerce van de hand wilde doen, directeur Maarten van den Biggelaar had interesse om op persoonlijke titel het belang over te nemen. Tot een overdracht van aandelen kwam het echter niet omdat er een conflict ontstond tussen Kneppers en Van den Biggelaar over de investeringen die gedaan zouden worden in de nieuwe opzet van Emerce.

Nadat de aandelenoverdracht met Van den Biggelaar niet tot stand was gekomen besloot Kneppers om zijn put-optie uit te oefenen. Daarmee dient Quote Publishing de resterende aandelen in Emerce over te nemen voor een vooraf afgesproken bedrag, in de regel betreft het een aantal malen de jaarwinst. Bovendien rekent Kneppers erop dat Quote Media na het overnemen van de aandelen ook een lening die hij aan Emerce BV heeft verstrekt terugbetaalt.

Quote Media zegt dat het niet verantwoordelijk is voor het terugbetalen van deze lening en vindt dat Kneppers, wanneer hij de 500 duizend gulden van deze lening terug wil krijgen, deze bij Emerce BV moet incasseren. Over dit meningsverschil is momenteel een rechtszaak gaande waarover donderdag een uitspraak volgt.

update
De rechtbank heeft de eisen van Kneppers afgewezen.Quote Media hoeft zijn aandelen niet te kopen en hem ook de lening niet terug te betalen.

Deel dit bericht

58 Reacties

Joris

Jammer jongens, heb het blad altijd met bijzonder veel plezier gelezen, en mijn kennis op internetgebied is er opmerkelijk mee vergroot ;)Maak in hemelsnaam een doorstart, concurrerende tijdschriften zoals Netproffesional hebben hun deuren al gesloten, er is naar mijn mening nu dus wel degelijk een markt voor gezien de weinige concurrentie. Succes ermee !

Bert de Vries

Mijn medeleven aan Otto Kneppers.Die ik in de beging dagen van Emerce wel eens met van trots glimmende oogjes tegenkwam.En die zichtbaar zijn ziel en zaligheid in de groei van zijn " kindje" heeft gegeven. Beste Otto ; ik ben er van overtuigd dat jij ,sterk geworden door deze ervaring , weer iets nieuws weet op te bouwen. Alle goeds, alle succes ! Bert de VrieseBizmail

Remco

Emerce….de afgelopen jaren met veel plezier bekeken en gelezen. Vernieuwend, informerend, kritisch en nuchter! Daarbij werd er ook volop aandacht geschonken aan de bezoeker wat vaak tot verhelderende discussies kon leiden. In eerste instantie sceptisch omtrent de papieren uitgave maar ook die was in mijn ogen een succes. Failliet is failliet….zo gaat het ook in het werkelijke leven. Maar desondanks blijf ik toch met een nare smaak lopen. Biggelaar en de rest van Quote Media…bah! Geld is alles…een stelling die zeker door Quote Media wordt uitgedragen. Maar ach…de kopstukken aldaar zijn kennelijk meer geinteresseerd in het opstellen van lijstjes met de top-10 rijken in Nederland of een overzicht van huisjes boven de 10 miljoen. Jammer dat we hierdoor een belangrijke en zeer gewaardeerde informatiebron moeten kwijtraken. Emerce…ik wens jullie alle succes. Weet dat het grootste deel van jullie lezers met veel plezier de Remerce tegemoet zien! Vriendelijke groet,Remco

Daniel

Erg zonde, dit was toch wel één van DE bronnen voor internettend Nederland. Uit de favorietenlijst? Of gewoon maar even de link aanpassen? Succes met de toekomst!

Guitig

Spijtig! De afgelopen jaren heb ik veel kennis kunnen opdoen op Emerce. Ook de papieren versie sprak mij erg aan.Jammer dat een het voor mij meest aansprekende web magazine misschien verdwijnt.Succes bij de verdere ontwikkelingen.

Fred van Rijswijk

De EMERCE is voor ons een geweldig blad vanaf het begin geweest en zal altijd het Nederlandse blad blijven! Het zelfde als mijn voorganger en als meerdere mensen die dit lezen, willen wij jullie steunen en oproepen om een doorstart te maken, mocht die doorstart er komen zullen wij gelijk weer een abonnement nemen op jullie blad! Please go on!!

Arash

Tja…het zat eraan te komen, maar ik krijg er toch weer een gek gevoel van. Emerce is een van de "oude" namen in e-Nederland, en gaf mij veel nuttig en nodig nieuws. Mijn dagen zijn weer een stukje kaler, en ook mijn mailbox…jammer…Ik hoop op een doorstart, maar dat doe ik voor meer fantastische initiatieven.Iedere betrokkene veel geluk gewenst, en ik hoop elkaar nog eens tegen te komen in een winstgevende setting.

Karel Frielink

Heel jammer. Hoop dat een doorstart lukt. Waarom is geen surseance aangevraagd?

Mark-Jan

Het enige echte vakblad! Kom terug!

Marc

ik heb van start en helaas tot finish de nieuwsbrief gelezen, het laatste jaar vanuit Kaapstad trouw de nieuwsbrief elke dag gelezen. Jammer voor iedereen, en Oscar natuurlijk helemaal.misschien hier in Kaapstad opstarten, goedkoper en ICT is hier booming. tot de toekomst?

Kasper de Wijs

Met pijn in mijn buik heb ik bovenstaande bericht gelezen….ik wil EMERCE! Ik hoop dan ook op een doorstart. Ik wens ieder die daaraan mee gaat werken veel succes toe. Groeten, Kasper de Wijs

Bert de Vries

Het laatste deel van de middag intensief zitten praten met iemand die Otto heet.En ofschoon mijn reactie uit de grond van mijn hart kwam, wil ik nog wel even mijn excuses maken voor de naamsverbastering. Sorry daarvoor Oscar ! Bert de VrieseBizmail

John Breedveld

Ontzettend zonde! Naast wat opgeklopte lucht waren er toch heel veel items waar de IT business goed mee uit de voeten kon. Ik hoop dat Van den Biggelaar in staat is met een select aantal auteurs (denk aan remerce) een gedegen doorstart te maken. Liever een lagere frequentie van uitgifte dan niets meer. Een lezer van het eerste uur. John BreedveldBreecom ICT ManagementBreecom Automatisering B.V.

Sebastiaan

Jammer, tot de doorstart.

rik wagter

FNUK. Het zal er al aan te komen maar is toch een doffe domper. End of an era. Vreemd dat het emotioneel aan komt. Blijkbaar geldt dat voor velen, duidelijk een blad met binding voor haar lezersschare. Voor mij: als freelancer was ik aan het begin en het eind betrokken. In het midden ook regelmatig. Emerce is het tweede tijdschrift over vernieuwende media waarvoor ik schreef wat ter ziele gaat. Trieste voorloper is de Wave ( weten jullie nog… die uiterst hippe evenknie van de Wired?. Erwin en Ben kunnen erover meepraten want zij zaten in beide gevallen nog dichter bij de bron.) Wave staat voor altijd op een voetstuk in de hemel van de Nederlandse journalistiek. Laten we hopen dat Emerce alleen in het vagevuur beland. Een korte tijd om de zonden te overpijnzen. …En dat het blad daarna door een milde engel naar aarde moge worden teruggezonden. Een business angel die niet de Pijp aan Maarten geeft…maar die de mouwen opstroopt, zijn arm strekt, met zijn vinger naar de toekomst wijst en galmend verkondigd: "Jouw werk is nog niet af, Gaat heen en vermenigvuldigd u. Nogmaals" rik wagter

Frans Verhoeve

Zal deze informatiebron sterk gaan missen. Altijd up-to-date, betrouwbaar en zicht op trends. Maak jullie sterk voor een doorsteart zou ik zeggen. SterkteMvrgr,Frans Verhoeve

Peter Maronier

Beste Oscar, Anton en al die anderen die de afgelopen jaren Emerce op mijn muis- en deurmat lieten ploffen. Wat ontzettend jammer dat het zo moest eindigen, ik zal Emerce missen. Veel succes met eventuele nieuwe plannen, het doorstarten of misschien wel gewoon het afkicken. groet, au revoir en veel sterkte, Peter Maronier p.s. do not shoot the pianoplayer, he probably did not write the music.

Patrick Muller

Volgens mij staan er maandag genoeg investeerders voor de deur. It ain't over 'till the fat lady sings. Staaltje gebrek aan visie (of lange adem?) van Quote. Hoe 'Nederlands'. Just my 2 cents…

Johan Egging

Lieve Knep, Wat doodzonde! Heel veel sterkte en wie weet, komt alles toch nog weer goed…. Johan (abo) :-))

Teun van Essem

Jammer jongens, dit is echt zonde. Anderzijds heb ik al eerder aangegeven dat een faillissement niets kwalijks is. De directe betrokkenheid van een aandeelhouder die het faillissement aanvraagt is wel een beetje raar; doet me vermoeden dat Emerce dusdanige schulden had dat van den Biggelaar liever de crediteuren dan zichzelf ermee opzadelde (een geaccepteerde doch laffe handelswijze; je deelt toch ook niet uit als het wel goed gaat?). Ik hoop dat alleen de belastingdienst het haasje is, maar dat zal wel niet. Die schulden komen ergens vandaan, dus of jullie business case werkte is "doubtful". Wellicht teveel gevraagd, maar zouden we inzage kunnen krijgen in de redenen waarom het faillissement is aangevraagd?Leren we allemaal wat van tenslotte.Sterkte en doe een doorstart met een betrouwbare investor :-)MVGTeun

Kasper Katje

Emerce was vanaf het begin DE bron voor mij, zowel het blad als de website.Ik heb er menig onderdeel voor een business idea uit opgedaan, contacten gelegd, een handige link of bruikbare cijfers gevonden en zelfs aan klanten geholpen. Ook werd hier online menig stevige discussie gevoerd, iets wat hopelijk (nog) niet verloren gaat. Alle betrokkenen wil ik ook langs deze weg een hart onder de riem steken in deze onzekere dagen.Volg dat hart en ik weet zeker dat jullie dan met iets heel moois terugkomen! Zoals ik al op Remerce meldde vanmiddag heb ik een behoorlijk wrange nasmaak van dit dubieuze faillissement.Handelen behoor je te doen vanuit je gevoel en met je hart. heb je geen hart voor de zaak blijf er dan met je tengels van af en maak het niet tot een speeltje terwijl de $ tekens voor je ogen blijven draaien. Quote Media shame on you!

mr

KLQUOTE Het grachtengordelroddelpraatje kan 'gelukkig' zijn. Jongesn sterkte en tot straks want dat jullie terugkomen is zeker. hoe alleen nog niet.

Roel

Erg jammer. Ik hoop dat er iets van een doorstart zal komen en dat essentie van het blad/site daarmee overeind blijft.

Eric Scheurwater

Jammer van dit medium! De stekker eruit trekken met de gedachte: jij niet ik niet is menig investeerder niet vreemd! Ik wens Otto veel succes toe en hoop op een doorstart – want vanmorgen miste ik m'n e-mail al!

Eddy Guyt

Emerce.nl was voor iemand die geen tijd heeft om vakliteratuur te lezen of zich grondig te verdiepen in bepaalde zaken een prachtig medium om toch helemaal'up to date'te blijven.Ik zal het missen. Edd GuytC.E.O. Delicatessenhuis.nl

Marja Ruigrok

Genoeg steunbetuigingen, genoeg content, een afzetmarkt dus genoeg kansen! Doorstarten kan en moet. Go for it! Bovendien moet er volgend jaar weer gedanst worden op een Emerce Industry Dance.Marja Ruigrok

Jan de Lange

Even doorbijten jongens! Er is overduidelijk een markt voor (R)Emerce, alleen even kijken hoe het wel uit kan.Sterkte met het verwerken van de kater. Jan

Toon

Ook voor insiders was Emerce een vast baken in de nog steeds schimmige e-commerce markt. Tragische afloop van een niet te missen blad. Doorstarten dan maar!!

Jim van Welsen

Er komt zeker een doorstart, dat kan niet anders. Ik kwam al een handige tip tegen voor de Emerce doorstarters: http://www.hyped.nl/hyped/archives/00000703.htm  Succes!Jim

Martijn van Osch

Oscar, Anton (en de overige Emerce-medewerkers), Knap hoe jullie in zo'n korte tijd een vakblad als Emerce in de markt hebben weten te zetten. Ben benieuwd wat jullie hierna gaan doen. Succes verder… Martijn

Niek van Dijk

Graag wil ik Remerce voor de digitale versie betalen! Vertel dat maar aan degenen die bij de curator een bod op de boedel willen uitbrengen.

Richard Otto

Erg jammer ja, Hopelijk is er een doorstart mogelijk voor de website. Het magazine was natuurlijk een duur medium. Ik ben ervan overtuigd dat de website zeker overlevingspotentie heeft.

Richard Otto

Is er trouwens geen binnengelopen IT-miljonair die nog centjes over heeft om emerce.nl staande te houden? Ben benieuwd!

Robin Rietveld

Als ICT-consultant ben je afhankelijk van diverse informatiebronnen. Ik merkte dat andere bladen zoals de AutomatiseringsGids en de Computable steeds vaker linea recta het ronde archief in gingen. Oftwel: de emerce (mail en blad) waren vaak ruim voldoende om op de hoogte te blijven dvan de relevante ontwikkelingen. Maar ja: You know the world is really changing when the best rapper is a white guy, the best golfer is a black guy, the tallest guy in the NBA is Chinese, the Swiss hold the America's Cup, France is accusing the U.S. of arrogance, Germany doesn't want to go to war, and the three most powerful men in America are named 'Bush, 'Dick', and 'Colon'. Succes met de doorstart!Groet,Robin

Bram

Het ligt nogal voor de hand om dat stelletje Quotezakken de schuld te geven van de huidige situatie, maar feit blijft dat Emerce er niet in geslaagd is hun populariteit (zie voorgaande reacties) om te zetten in winst. Het lijkt me toch stug dat de (r)emercers met hun verzamelde kennis over Internet, (betaalde) <a href=" http://www.emerce.nl/archives/magazine/jaarboek2002/content/13542.html">online content</a>, <a href=" http://www.emerce.nl/archives/magazine/december2000/update/11735.html">business</a&gt; <a href=" http://www.emerce.nl/archives/nieuws/opinie/13403.html#1009272">modellen</a&gt; en <a href=" http://www.emerce.nl/archives/magazine/nov_dec2002/technologie/14521.html">micropayments</a&gt; er geen bloeiende (e-)business van weten te maken. Dus Remercers: put your money where your keyboard is. En als alle bovenstaande enthousiastelingen c.s. dat nou ook doen, lezen we allemaal nog lang en gelukkig!

henk de graaf

Ik zou zeker geen problemen hebben om 50 tot 100 Euro per jaarr te betalen voor een abonnement op het digitale remerce neiuws.

karel

Wat een minne actie van Quote. Vanaf nu boycot ik alle producten van Quote … succes met de doorstart. Een trouwe lezer van de nieuwsbrief/site/papieren emerce

Marco

Jammer, maar ik ben er van overtuigd als jullie eens kritisch naar het business model kijken en dit afzetten tegen de huidige economische situatie dat jullie op korte termijn weer een (r)emerce in de markt hebben staan. Noteer mij maar alvast als betalende abonnee!

Yuri van Geest

Erg jammer. Zoals vele reeds schreven, jammer dat een dergelijke innovatieve website en magazine niet meer kansen krijgen. In ieder geval sterkte en succes met de doorstart! Het beste,Yuri

Gregz

Kom op jongens! Niet zeuren gewoon schouders er onder en een nieuwe WEB zine maken.. Noem het Etouqskcus ofzo… Die papieren versie vind ik niet zo nodig..

Jeroen van Velzen

Alle ego's verzamelen… Eeuwig zonde. Dit is een gemis van jewelste. Keep your heads up en heel veel succes met de doorstart.

Erik van der Veen

Helaas….

Jeroen Vriend

Rob Roelofs, jij ook gecondoleerd he, was ook jouw kindje, meen ik

Steven

Emerce was / is een inteelt-achtig magazine. Voor een zeer klein clubje internet cowboys. Riekte altijd al teveel naar Maurice de Hond en consorten…Dat was het dan.

William Koskamp

Eeuwig zonde. Emerce is al jaren een vaste bookmark en ik haal hem nog niet weg.Een doorstart lijkt me niet verkeerd, vandaar dat de site bij mijn favorieten blijft staan.Ik kon jullie toch regelmatig betrappen op een goed artikel. Ook waren de reacties op de site vaak van goede kwaliteit. Kortom een plek om wat te leren en om bij te blijven. Ik ken geen andere Nederlandse site op dit gebied, een gemis !Helaas. Degenen die een nieuwe baan moeten gaan zoeken: Succes ! William Koskampwww.ikwilcontact.nl

Ben

Remerce go for it!!!

Michiel

Heel jammer, ik zal me maar niet uitlaten over de weg die tot dit resultaat heeft geleid. Veel succes met het vinden van een oplossing.

Danny

Let's shake in…!

M@rcel.nl

Beste Oscar, Het leek erop dat je je in deze wereld als kleine, maar begaafd man staande kon houden. Dromend, durvend en altijd doende. Vooruitstrevend en tegen het gangbare in. Misschien heb je iets teveel van je geluk uit handen gegeven en daarmee in verkeerde handen gelegd.Er zijn er altijd die het beter weten… Ik vond dat jij het goed deed. Ik zie je graag weer snel terug op 'het toneel'!(maar dan wel met de touwtjes in eigen handen…;) Groet,M@rcel.nl *Binnenkort eens brainen over een nieuwe titel?

Salih Kosen

Beste redactie, Ik heb zojuist vernomen dat Emerce failliet is. Doodzonde. Via een goede kennis heb ik jullie web-site bezocht. Het valt mij op dat jullie professioneel bezig waren. Ik hoop dat er een nieuwe doorstart komt, want ik wil heel graag lid worden van jullie magazien. Geld is niet alles…maar vind het geld…zodat jullie opnieuw kunnen beginnen….succes..

Don Leo

Jemienee, dat ik dat nog heb mee heb mogen maken………… Jammer hoor, ik kon op deze website altijd mijn gal spuien over internet flops…… Ik ben bang da zelfs dat over is en nu mijn verloren uurtjes in een echte hobby moet stoppen.. Het wordt tijd om internet vaarwel te zeggen en gewoon weer wijnproef avondjes af te lopen of een andere hobby ontwikkelen….

Joep Egmond

Waarom niet alleen digitaal? Beste Anton en Oscar, Jammer dat jullie zo.n dure partner hadden en de overhead van Emerce voornamelijk in het dure fysieke magazine ging zitten. Emerce is zeker rendabel, indien de digitale versie zou worden gecontinueerd. Anton als hoofdredacteur, Oscar financier en de rest free-lance. Webmarketing erin en gaan met die banaan!!!!!!!!! Ik zou best mee willen doen! Sterkte in ieder geval beide;ik weet hoe het voelt…. GroetjesJoep Egmond

Sander Hamburger

Ook ik heb Emerce altijd met veel plezier gelezen.Wat ik nooit heb begperen, is dat deze voor de bestemde doelgroep gratis te verkrijgen was. Ik had zonder enig probleem Euro 50 per jaar voor een abo betaald… Tip en 90% wetmatigheid uit de oude media-economie:Gratis bestaat echt niet! Succes verder Sander Hamburger

Harriet Koetsier

Heel heel erg jammer. Naar mijn idee het beste blad op dit gebied. Heel leesbaar voor iedereen die niet aan de techniek kant zit, maar goed op de hoogte wil blijven van de algemene ontwikkelingen op ICT-gebied. De nieuwsmail vond ik zelf minder. Het blad daarentegen spelde ik letterlijk uit, soms zelfs meerdere malen. Elke maand, en later elke twee maanden. Ik hoop dat er een partij is die het op hetzelfde niveau kan doorzetten. Harriet Koetsier

Ferry

Een tijdje geleden hadden we het over aggressieve advertenties, weet u nog? Zulke schermen die ongevraagd over de tekst tevoorschijn komen, en die (soms) niet weggeklikt kunnen worden (of waar 10 andere popups voor in de plaats komen als je ze sluit). Ik riep toen om het hardst dat zulke advertenties averechts werken. Emerce bleef zulke advertenties plaatsen, en ziehier het resultaat :-p

Non-Ferry

Ja hoor ferry,je hebt helemaal door, de agressieve advertenties op Emerce hebben tot haar ondergang geleidt. Getuigd weer van bijzonder veel inzicht.

Ferry

Inderdaad: met zulke advertenties jaag je bezoekers weg (ik ben ook lange tijd weg geweest totdat ik het bericht van het faillissement las), dus je wordt minder aantrekkelijk voor "eerlijke" adverteerders, en als ik een potentiele adverteerder was, zou ik bij voorbaat niet willen adverteren op een site waar een aggressieve advertentie minutenlang mijn advertentie afdekt, waarbij de meeste bezoekers inmiddels wegvluchten. Zo zit dat, en niet anders! De feiten spreken voor zichzelf: Emerce is failliet, en Webwereld en de Automatiseringsgids bestaan nog.

tevor biznar

Collega's… krokodillen-tranen worden er geweend door veel internet-arbeiders en beleidsmakers, terwijl men wel jarenlang profiteerde van een gratis abonnement, of twee, of vijftien binnen een bedrijf, want het kon niet op.Natuurlijk had iedereen achteraf graag 50 euro abonnementsgeld betaald, maar iemand met een beetje realiteitszin (en zelfreflectie) weet goed dat een dergelijke 'prijsstijging' tot verontwaardigde fulminaties had geleid… tot schuimbekkende 'free-riders' die 'toch zeker geen geld gaan betalen voor iets wat ook gratis op het internet is te vinden'… Ik ben benieuwd hoeveel abonnementen Emerce nog kan slijten als de doorstart eenmaal op gang is. Het is niet vreemd dat iedereen zo enthousiast is over een digitale relaunch, aangezien de prijs daarvan aanzienlijk lager zal liggen dan een papieren versie. En zo staat iedereen voor een dubbeltje op de eerste rang op de begrafenis van een alleraardigst E-Commerce/Business blad… men dept de tranen, spreekt mooie woorden en vraagt zich vertwijfeld af hoe het toch allemaal mogelijk is en wat ons nog allemaal te wachten staat. Tja…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond