Deel dit artikel
-

Emerce Retail: ‘Winkelgedrag is permanent veranderd’

Het winkelgedrag van de Nederlandse consument is door COVID permanent veranderd. Retailers die nu nog in hun digitale strategie moeten investeren zijn te laat. Op Emerce Retail lichten Hans Eysing Smeets en Oscar Diele hun visies toe.

De opname van het inzichtvolle tweegesprek is vanaf aanstaande donderdag 25 maart gratis te bekijken als onderdeel van de videocollectie Emerce Retail. Inschrijven kan nu al.

Consultant Eysing Smeets reisde tot begin 2020 de wereld over om over de hele wereld retailketens te adviseren bij hun veranderstrategieën. “Het coronavirus heeft trends die al in ontwikkeling waren versneld.” Directeur Oscar Diele van woonwinkel Flinders: “Bij ons is vier jaar groei samengevoegd in vier kwartalen. We zijn 75 procent gegroeid ten opzichte van 2019.” Eysing Smeets: “Het omgekeerde is ook waar. Bedrijven die het nog wel vier jaar zouden volhouden, zijn nu aan het einde.”

De adviseur constateert nog een andere trend. “Bij fysieke retail is er een soort regel die stelt dat als een consument in twee maanden tijd zeven keer naar een bepaalde zaak gaat, dat hij ‘om’ is.” Grote groepen consumenten maken volgens deze redering nu voorgoed de overstap naar digitaal winkelen. “Het aankoopgedrag is veranderd.”

“Shoppen in de stad wordt een vrijetijdsbesteding. Dat komt terug”, maar na een eerste piek zal ook in de fysieke retail de rationalisering toeslaan. Een deel van de winkels blijkt niet meer rendabel, digitale investeringen te laat.

Maar retailers die al bezig waren met een digitale omslag moeten doorpakken. Het fysieke verkoopkanaal alleen is niet meer voldoende, maar internet levert aan de andere kant nog niet genoeg op. Diele: “E-commerce alleen is niet zaligmakend. Ik denk dat de helft van de bedrijven in de Twinkle100 geen winst maakt.”

Diele en Esyink spreken verder over de nuances in die switch van fysieke naar digitale retail, geven gezonde zakelijke algemene beschouwingen op de retailmarkt en duiden de rol van techniek in dit grotere geheel. Is tech leading of ondersteunend in de klantreis?

*) Behalve presentaties biedt Emerce Retail ook rondetafelgesprekken in video. Sprekers schuiven live aan bij het gesprek en staan open voor vragen en discussie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond