Deel dit artikel
-

Energiesector VS nieuw doelwit hackers

Amerikaanse energiebedrijven vormen een nieuw doelwit voor computerhackers. Het aantal aanvallen op deze industrie is dramatisch gestegen sinds de gebeurtenissen van 11 september. Eén van de grootste angsten van de autoriteiten: terroristen die een gecombineerde fysieke en hackers-aanval uitvoeren op de Amerikaanse energiesector.

Deskundigen menen dat hackers steeds vaker de administratieve systemen van energiebedrijven en hun controlenetwerken weten binnen te dringen. Uit cijfers van het Amerikaanse beveilingsbedrijf Riptech blijkt dat maar liefst 70 procent van zijn klanten uit de energie-industrie sinds januari van dit jaar te maken kreeg met pogingen tot zware hacks. Die hadden volgens Riptech ernstige gevolgen kunnen hebben als ze niet voortijdig waren verijdeld. Dat zijn 77 procent meer aanvallen dan in dezelfde periode van 2001.

De afgelopen zes maanden werden energiebedrijven en krachtcentrales elk gemiddeld 1280 keer aangevallen, zo becijfert Riptech. Dat is veel meer dan welke sector dan ook. Volgens de beveiligers kiezen steeds meer hackers de energiebedrijven uit als slachtoffer in plaats van hun oude favoriet, financiële instellingen. De energiecrisis die Californië vorig jaar trof, samen met het schandaal rond energiemoloch Enron en het bankroet van energiebedrijf Pacific Gas, heeft het grote publiek en daarmee ook kwaadwillenden duidelijk gemaakt hoe belangrijk en tegelijk kwetsbaar deze sector is, zo schrijft de Los Angeles Times .

Het overgrote deel van de cyberaanvallen op energiebedrijven is afkomstig uit Noord-Amerika en Europa. Een klein deel van de acties, 1260 van alle 180.000, vindt zijn oorsprong in landen waar terroristen vaker dan gemiddeld zouden opereren, zoals Pakistan, Koeweit en Egypte. Het overgrote deel van die aanvallen is gericht op energiebedrijven. Mogelijk betreft het oefeningen voor grote aanslagen, waarbij fysiek en virtueel geweld worden gecombineerd, zo suggereert Ronald Dick, directeur Cybercrime van de Amerikaanse federale politie FBI.

Juist doordat de Amerikaanse energiesector het laatste decennium gemoderniseerd is, is die kwetsbaarder geworden. Tot voor kort waren zijn systemen namelijk compleet geïsoleerd van andere computersystemen, tegenwoordig zijn die alle verbonden met internet. Maar kenners wijzen ook op het enorme aanbod aan online hacking-software, soms speciaal gemaakt voor het inbreken in de systemen van energiebedrijven. Daardoor kan een relatieve beginner een aanval proberen.

Andere commentatoren zijn wat nuchterder over vermeende terroristische cyberoorlogen. Zij denken dat sommige hacks uit balorigheid plaatsvinden en een aantal andere om industreel te spioneren. Juist landen waar een "terroristisch luchtje" omheen zou hangen, zijn immers dikwijls belangrijke energieproducten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond