Deel dit artikel
-

Engels Shazam maakt zich op voor Europese introductie

update Het Engelse Shazam Entertainment is momenteel in onderhandeling met Nederlandse partijen voor de introductie van zijn muziekdienst voor de mobiele telefoon. Dat zou voor het eind van het jaar kunnen gebeuren. Shazam maakt het mogelijk de naam en titel van een muziekstuk op te vragen door de mobiele telefoon enige tijd op de muziek te richten. In Engeland sloeg het idee aan, er is sinds de start eind vorig jaar één miljoen maal gebruik van gemaakt.

Shazam Entertainment ging vorig jaar van start, het bedrijf is gefinancierd door onder meer IDC Capital. Sinds de start in augustus in Engeland is er in negen maanden tijd volgens het bedrijf 1 miljoen keer gebruik gemaakt van Shazam door in totaal 500 duizend bellers.

Het bedrijf heeft een database met 1,7 miljoen nummers die via een gepatenteerde technologie vergeleken kunnen worden met de muziek die iemand via een mobiele telefoon opvangt, bijvoorbeeld in een bar, restaurant of in de auto. Wie het nummer van Shazam belt en 30 seconden de mobiele telefoon in de richting van het geluidssignaal houdt, stelt de software van Shazam in staat om een vergelijking uit te voeren. Vervolgens wordt de naam van de track via een sms-bericht toegestuurd. Iedere oproep kost 50 pence, ongeveer 70 eurocent.

Shazam werkt met alle grote mobiel belbedrijven in het Verenigd Koninkrijk, die een deel van de opbrengst krijgen, onder andere Amazon.co.uk en MSN.co.uk fungeren als marketingpartner. Op het Europese vasteland wil Shazam alleen de technologie onder licentie aan telecombedrijven aanbieden. In Oostenrijk is dit Mobilkom, in Italië Sonera en in Finland TeliaSonera.

Shazam wil het niet laten bij deze drie markten, andere Europese landen zullen volgen, zo meldde het tegenover the Guardian. Claus Nehmzow, International Development Director van Shazam, zegt tegenover Emerce dat het bedrijf "in vergevorderde onderhandlingen" is met partners in Nederland, zowel operators als andere andere partijen. "Een startdatum hebben we nog niet", zegt Nehmzow. "Ik verwacht dat we lanceren voor het eind van het jaar."

Deel dit bericht

1 Reactie

Peter Schinkels

What!? :)> Wie het nummer van Shazam belt en 30 seconden> de mobiele telefoon in de richting van het> geluidssignaal houdt, stelt de software van> Shazam in staat om een vergelijking uit te> voeren. Vervolgens wordt de naam van de track> via een sms-bericht toegestuurd. Briljant, in één woord geweldig, laat ze maar heel snel naar Nederland toe komen! Hoe vaak ik het wel niet heb, dat ik een nummer hoor, maar niet kan bedenken hoe het heet en ik later weer niet op zit te letten bij de afkondiging o.i.d

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond