Deel dit artikel
-

EPN: kabinetsbeleid multiculturele e-samenleving ontoereikend

Het kabinet is zich onvoldoende bewust van de noodzaak voor een multiculturele e-samenleving. Dit stelt het Electronic-highway Platform Nederland ( EPN ), dat in de kabinetsbegroting voor 2002 een "gebrek aan visie" op dit gebied constateert.

De kritiek van het EPN spitst zich toe op de doelgroepen die het kabinet in de samenleving signaleert. Volgens directeur Peter van der Wel gaat de regering voorbij aan het feit dat niet alle Nederlanders op dezelfde manier met internet omgaan. "Het komt er op neer dat internet als een globaal middel wordt ingezet, terwijl de bevolking heel gedifferentieerd omgaat met electronische informatie. Uit onderzoek in de bankwereld blijkt bijvoorbeeld dat tweede generatie Turken zeer gericht zijn op zelfstandigheid. Zij willen niet in loondienst zijn en hebben alleen behoefte aan financiële informatie waarmee ze hun eigen toekomst kunnen regelen. De derde generatie Turken denkt daar weer heel anders over". Het gevolg is dat hele groepen Nederlanders buiten de door de overheid beoogde "e-samenleving" zullen vallen. Als oplossing adviseert het EPN het kabinet zijn beleid te differentiëren, hoewel dit volgens Van der Wel "veel geld" zal kosten.

Desondanks is het EPN wel positief gestemd dat het kabinet in de begroting ICT expliciet noemt als middel om maatschappelijke problemen op te lossen. Van der Wel: "Dat is echt een kentering met het eerdere beleid. ICT werd tot nu toe ingezet als een middel om administratieve overeidsprocessen te versnellen, maar nu is er fors geld uitgetrokken voor een breder maatschappelijk gebruik daarvan".

Zo erkent het kabinet dit jaar voor het eerst dat ICT-investeringen in de zorgsector "onvoldoende ontwikkeld" zijn in vergelijking tot andere sectoren. Het EPN adviseert het beschikbare overheidsbudget in de zorg binnen twee jaar met vijf procent te verhogen. "Er wordt teveel geïnvesteerd in het back-office, terwijl er meer aan het front-office, dus het directe contact met patiënten, verbeterd kan worden", aldus Van der Wel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond