Deel dit artikel
-

Escador haalt de buikriem aan

ICT-consultant Escador heeft in een bezuinigingsronde 35 werknemers van de 150 ontslagen en een salarisreductie voor het eigen management doorgevoerd. Oprichter en bestuursvoorzitter Leen Zevenbergen ziet volgens een woordvoerder al een jaar lang vrijwillig af van salaris. Deze kostenbesparingen moeten het bedrijf in het eerste kwartaal van 2002 zwarte cijfers gaan opleveren.

De ontslagen waren volgens een woordvoerder onvermijdelijk om het bedrijf overeind te houden. "Wij zijn een jong bedrijf, we hebben nog geen buffer opgebouwd waarmee we wegvallende inkomsten kunnen compenseren", aldus de woordvoerder. Escador , dat zich bezighoudt met consultancy- en ASP-diensten en webdesign, kampt sinds september met teruglopende inkomsten. In mei sprak bestuursvoorzitter Leen Zevenbergen nog over een omzetdoelstelling van 45 miljoen euro voor 2001, maar het ziet er naar uit dat deze niet gehaald zal worden. Volgens de woordvoerder gaat het bedrijf er nu van uit pas in het eerste kwartaal van volgend jaar break even te draaien.

Een directe verklaring voor de problemen is er niet, behalve de bekende onzekerheid bij opdrachtgevers. De drie maanden ervoor liepen de zaken voor Escador juist bijzonder goed, aldus de woordvoerder. "Er is absoluut nog een markt voor onze diensten, maar wat je ziet is dat grote projecten worden opgedeeld in kleinere delen. Ook is de beslissingstijd bij veel klanten toegenomen". Met name aan de kant van het webdesign zijn er minder opdrachten. Voor intranettoepassingen en het zware contentmanagement is daarentegen nog beslist een markt te vinden, aldus de woordvoerder.

Enkele buitenlandse vestigingen van Escador doen het beduidend beter dan de Nederlandse operatie. "In Duitsland draaien we het hele jaar zwarte cijfers. In Spanje zal dat waarschijnlijk in oktober het geval zijn".

Deel dit bericht

15 Reacties

Theo Vlierhuis

Escador haalde al eerder de buikriem aan. Dat is niet om je voor te schamen; het overkomt meer bedrijven.Een volledige berichtgeving van de kant van Escador is wel op zijn plaats. De "boze buitenwereld" is namelijk op de hoogte van Escador's reilen en zeilen. Het gaat al enige tijd minder rooskleurig met Escador. Dat is jammer. De Idea Factory aanpak van strategische ontwikkeling en implementatie van (e-)business is uniek. Er zijn klinkende resultaten behaald. Hopelijk slaat de aanpak aan in Nederland. De tijd zal het leren. Begin juli was de eerste grote ontslagronde: 19 medewerkers in Nederland collectief ontslagen vanwege bedrijfseconomische redenen, de vestiging in Amerika dicht en drastische inkrimping bij de vestigingen in Parijs en Londen. Ik was één van de 19. Mijn ontslag is zakelijk correct afgehandeld. Sans racune reageer ik op dit artikel. De afgelopen maanden zijn er medewerkers, waaronder management, op verzoek vrijwillig vertrokken. In de wandelgangen spreekt men van nu 45 ontslagen en niet van 35. Ook het topmanagement behoort nu bij de getroffenen is in diezelfde wandelgangen te beluisteren. Met vriendelijke groet, Theo Vlierhuis

AM

Tja, het kon niet uitblijven….. Investeerders zullen niet klakkeloos geld willen blijven pompen in een bedrijf dat hard wilde groeien, door veel te veel personeel aan te nemen en kantoren te openen terwijl de opdrachten uitblijven. Wake up boys & girls! Dit bedrijf is niet meer dan de zoveelste dat wilde profiteren van de "e-hype" en het wel even zou opnemen tegen de gevestigde orde. De financiers worden nu ook echt wakker en zullen niet langer geld willen pompen in een bedrijf waarvan nog lang niet zeker is of het überhaupt ooit winst gaat maken. Je kan ook niet zeggen dat het management nou echt visie heeft, want als dat het geval was, dan had men in juli, bij de eerste reorganisatie, de zaken zo goed aangepakt dat de toen beloofde break-even of zelfs winstsituatie gehaald was en nu de zaak op orde zou zijn. Daarnaast had men de ontwikkelingen kunnen zien aankomen en had men er op ingespeeld. Maar nee, men bleef lekker eigenwijs de weg varen die men zelf wilde, zonder te beseffen wat nou echt goed is voor het bedrijf. Vervolgens kan dus nu weer het mes er in, nog meer mensen op straat die een paar maanden daarvoor met een mooie auto en laptop zijn binnengelokt. Peter en Leen hebben ongetwijfeld in het verleden hun zakken dusdanig gevuld, dat de huidige situatie ze wellicht weinig kan schelen.Hoe verklaar je het anders dat Leen probleemloos al een jaar geen salaris meer trekt uit zijn bedrijf? als dit al waar is, dan zal Leen genoeg reserves heeft om nooit meer te hoeven werken. Dan zal het ook hem geen f*ck interesseren of Escador rendeert of niet.Het meeste geïnvesteerde vermogen is toch van Nesbic en andere financiers, en er zal vast niet veel van hembij zitten. Wees nuchter en zie Escador als het zoveelste e-business startupje dat een grote zak geld kreeg, het amper kon waarmaken en vervolgens gaat nu langzaam het licht uit…. Toekomst voor Escador: management buy-out in Duitsland en Spanje, rest gaat failliet. Kan niet anders.Succes, werknemers: u heeft nog ongeveer 6 maanden tot een jaar om een andere baan te vinden.

Victor Pronk

—Peter en Leen hebben ongetwijfeld in het verleden hun zakken dusdanig gevuld, dat de huidige situatie ze wellicht weinig kan schelen.Hoe verklaar je het anders dat Leen probleemloos al een jaar geen salaris meer trekt uit zijn bedrijf? als dit al waar is, dan zal Leen genoeg reserves heeft om nooit meer te hoeven werken. Dan zal het ook hem geen f*ck interesseren of Escador rendeert of niet.— Geloof niet dat dergelijke ondernemers geen interesse hebben in hun onderneming / de gang van zaken zich niet aantrekken. Of ze nu financieel wel of niet onafhankelijk zijn. Anders kan je dit werk geen jaren doen (betaald of niet betaald). Degene die de opmerking heeft geplaatst is volgens mij nooit ondernemer geweest, anders zeg je zoiets niet. Er bestaat ook nog zoiets als het geloof in een idee, een groep mensen, etc. Iets waar je je voor wil inzetten.

AM

De opmerking is van mijn hand en ik sta daar nog steeds volledig achter. Het beeld blijft voor mij bestaan dat die toko niet meer is als een speeltje voor twee mannen die inmiddels "binnen" zijn, een leuk speeltje hebben opgetuigd als bezigheidstherapie. Alles wat 't verder oplevert is leuk meegenomen. Je kan mij echt niet wijsmaken dat je er genoegen mee neemt als een jaar werken geen cent oplevert, eigen bedrijf of niet. Òf dat statement van Leen is gelogen en bedoeld om goodwill te kweken, òf mijn stelling is de achterliggende oorzaak. Als er echt sprake van visie en goed management was, dan hadden ze niet na een jaar al 30% van het personeel er uit hoeven trappen, waarbij 99% van die ontslagenen een half jaar daarvoor met veel bombarie binnengelokt zijn (onder het motto "no jerks please"). Die mensen die wellicht een leuke en goede baan, vaak met vaste aanstelling, hebben ingeruild voor het "Evangelie van Leen & Peter" zullen er niet veel anders over denken als ik. Ondernemer of niet, er valt gewoon weinig begrip op te brengen voor een dergelijk gebrek aan visie en managementkwaliteiten. Overigens: hoe zou het nou komen dat Leen een man van 12 ambachten, 13 ongelukken is? Kijk zijn CV eens na: hij houdt het overal maar kort vol.Is het nou echt zo dat Leen genoeg van Origin had? Of is het eigenlijk zo dat Origin genoeg van Leen had? Het laastste lijkt mij het meest realistisch, aangezien Leen nooit lijkt te zeggen wat hij bedoelt. Ik wens alle (ex-)Escador medewerkers heel veel sterkte en succes bij het vinden van een nieuwe goede werkgever waar wel toekomst in zit.

zeg ik lekker niet

Volgens mij is Escador geen bedrijf.Het is de eerste reality soap serie over de dotcom wereld. Het heeft miljoenen gekost om te produceren omdat honderden mensen hebben meegespeelt. De producent verwacht er ook miljoenen mee te verdienen. Inmiddels is het "Big Brother" concept uitgekauwd en wil het publiek, volgens deskundigen, achter de schermen kijken bij ´glamour´ bedrijven.De verwachting is dat de serie "Escador" wordt uitgezonden in het nieuwe TV seizoen van 2002. Onder welke omroep het wordt uitgezonden is nog niet bekend, de onderhandeling zijn nog in volle gang.   

tom

Volgens mij is Escador niets anders dan cmg of Cap, uurtje factuurtje dus en dat werkt prima. ik geloof best dat het verschil met escador is dat zij inderdaad geen buffer hebben om deze tijden op te vangen, en de bankzitters gewoon een (te?) duurbetaald probleem zijn. bij de concurrent wordt men op vakantie gestuurd, escador zet de mensen op straat. Jammere hiervan is dat ze straks, als de markt aantrekt, geen kip meer kunnen vangen om daar te werken.

Klaas

Hou toch op met dat cynische anonieme geneuzel, ook ESCADOR heeft het in deze dagen moeilijk net zoals bv de big five. Ook Arthur D Little & Booz AH, voorname partijen, hebben helaas mensen moeten ontslaan.Om nou gelijk weer de "bubble" erbij te halen is wel erg achterhaald. Als ESCADOR winstgevend is in kwartaal 1 hebben ze een prima job afgeleverd met een vrij leuke unieke propositie. Als ze dat niet lukt hebben ze echt een probleem, dan praten we verder. Sterkte voor de mensen die een nieuwe baan zoeken.

taco

Klaas; Is Booz AH niet die club die goed geld heeft verdient aan het verzinnen en opzetten van Twinning? Als consultant moet je goed geld verdienen aan de domheid van andere. En dat hebben ze gedaan. Goed werk.

Theo

Verdraaid jammer dat door omstandigheden een einde gekomen is aan die unieke propositie. Escador heeft haar Idea Factory gesloten. Ook de e-business kent fabrieksluitingen; het is een doodgewone bedrijfstak. Escador is nu waar het niet wilde zijn, een doorsnee ICT-dienstverlener. Implementeren van CRM is nu de kernactiviteit. Je moet wat om te overleven.Over Leen Zevenbergen: lees de bijlage van Computable van deze week en het is duidelijk waar Leen zijn inkomen haalt.

AM

Objectieve reactie op bovenstaande, en geen "cynisch anoniem geneuzel": Quote 1:"Verdraaid jammer dat door omstandigheden een einde gekomen is aan die unieke propositie. Escador heeft haar Idea Factory gesloten." Dit nieuws is verrassend. Is dit slechts ironisch of wordt het een keihard vooruizicht? Escador is namelijk ontstaan in The Idea Factory – daar gingen Leen c.s. altijd prat op. Als nu die Idea Factory al geen succes is, wat moet er dan nog van het Escador-concept worden? Quote 2:"Escador is nu waar het niet wilde zijn, een doorsnee ICT-dienstverlener. Implementeren van CRM is nu de kernactiviteit." Escador is groot geworden door aquisities, waaronder de aankoop van een bedrijf dat zich vooral toelegde op CRM-implementaties. Escador kon zo'n bedrijfsonderdeel goed gebruiken als ondersteuning van het concept (niet alleen strategieën en ideeën, maar ook de uitvoering kunnen leveren). Deze oorspronkelijke niet-kernactiviteit, CRM-implementaties, wordt nu als joker ingezet om uiteindelijk toch nog iets van cash te genereren. Feitelijk is hiermee het Escador-concept gesneuveld. Het zou mij niets verbazen als er van Escador straks niets meer resteert dan dat overgenomen CRM-bedrijf. Nogal dure naamswijziging :-) Theo kan deze situatie niet beter samenvatten dan met "Je moet wat om te overleven." Het is botweg uiterst triest voor de volgelingen (slachtoffers?) van de Profeet Leen, dat zij het einde der tijden zien naderen, omdat zijn speeltje mislukt is. Ik wens deze mensen dan ook een warme kerst toe. By the way: Zoek voor de grap eens in Computable of Automatiseringsgids ofzo op "Zevenbergen" en verras jezelf eens hoe kort die man overal gezeten heeft…

Ywo

Kwalijk Mismanagement! Begin dit jaar was ik ook gezwicht voor de mooie verhalen rondom Escador; dus baan opgezegd en nieuw avontuur starten. Nu een paar maanden werk ik weer bij een andere (wel nuchtere) consultancy organisatie. Terugkijkend naar Escador kom ik tot de conclusie dat Leen en Peter ernstig mismanagement kan worden verweten. Ook als de markt goed was gebleven, was Escador in de problemen gekomen. Het overname en aannamebeleid had er namenlijk toe geleid dat 80% van de 'consultants' geen advies-ervaring hadden en zeker geen e-business ervaring. Tel hierbij op dat er ook nauwelijks sales ervaring (voor advies opdrachten)bestond binnen Escador, dan vraag je om probemen. Ook bleek er geen ruimte te zijn voor sterke managers: de adviesclub heeft ondertussen de zesde of zevende manager. Ironisch is ook dat de meeste van deze manager aandrongen op een betere aansluiting tussen de Idea Factory en de adviesdiensten. Verder zijn er legio voorbeelden die ik niet eens op papier durf te zetten. Arme inversteerders…

Klaas

Als je goed leest is The Idea Factory niet gesloten, het bestaat niet meer als zelfstandig onderdeel. De technieken worden meer geintegreerd in overige delen van ESCADOR.Jammer overigens dat emerce een platform aan het worden is voor oud medewerkers van Internet gelieerde bedrijven. Zo'n Ywo bv haalt overdreven uit naar z'n oud werkgever. Lekker professioneel hoor >> en dan vervolgens gaan blaten over mismanagement. Niet alle verantwoordelijkheid ligt bij een ander. Werken bij een start up valt niet mee, zeker niet in de huidige marktomstandigheden. Ik ben echt benieuwd of ESCADOR binnenkort winstgevend wordt, dan hebben ze het prima gedaan. Helaas zijn daar "slachtoffers" bij gevallen.

Pierre Seveke

Tjeetje, wat is die ywo een knuppel. Maanden later wordt hij wakker, en dan spugen in de bron waaruit hij gedronken heeft… Ik (met een aantal anderen) ben recentelijk ontslagen bij Shell. Hebben we het daar over mismanagement? Weet iemand dat? Neen. Nu 't in dit medium gaat over Internet, mogen we dan anoniem en zielig schelden over je oude werkgever? Niet zo lang geleden was alles prachtig als het ging om Internet. Nu het wat minder gaat, wordt veel verweten aan oprichters, bubbles of wat dan ook, maar nooit wordt hand in eigen boezem gestoken. Wees blij dat Internet ondernemerschap in NL heeft aangewakkerd, daar kunnen ze bij Shell nog wat van leren. Wat ik hoor over ESCADOR is overigens positief. Bij SheLL Services iszelfs nagedacht om hen over te nemen.

Kenneth Boulding

"Het is deze race tussen leren en rampen die deze tijd zo opwindend maakt en zo'n unieke betekenis geeft'"

J Haanstra

I quote: "Wij zijn een jong bedrijf, we hebben nog geen buffer opgebouwd waarmee we wegvallende inkomsten kunnen compenseren". Waar is die +- 120 miljoen gulden van de investeerders dan voor geweest en gebleven? Je zou verwachten dat je een dergelijk bedrag niet zomaar wegpist, en een appeltje voor de dorst bewaart. Enfin, het is nu een maand later en ik heb ook ontslag genomen (en velen met mij). De fundering (lees: de mensen die geld kunnen verdienen door de handen uit de mouwen te steken) is weg uit dit bedrijf na de tweede ontslagronde. Over funderingen gesproken, van de vier kantoren zijn er drie gesloten. Alleen het pand in Den Dolder is nog over. Ik hoop dat voor mijn laatste maand salaris nog wel een buffertje is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond