Deel dit artikel
-

eTech: walhalla geeks, zakenmensen en denkers

Deze week wordt in San Diego eTech gehouden. Daar komt de Amerikaanse techno-elite bijeen om de allerlaatste ontwikkelingen op technologisch vlak te bespreken. Geeks, zakenmensen en de intelligentsia lopen er door elkaar en er wordt naar hartelust genetwerkt. Monique van Dusseldorp is er namens Emerce bij en brengt 'live' verslag uit van de O'Reilly Emerging Technology Conference.

“Wie in dit publiek heeft wel eens zijn eigen computer gebouwd, ‘from scratch’?”. De helft van de handen gaat omhoog. We zijn dan ook op de O’Reilly Emerging Technology Conference

Zevenhonderd merendeels Amerikaanse mannen vullen de congreszalen en luisteren met een half oor naar de presentaties, terwijl ze ondertussen e-mailen, webloggen en foto’s online.

Op deze eerste dag, nog voor de officiële opening, zijn de nerds bij elkaar, en ze genieten zichtbaar. Damien Stolarz van het bedrijfje CarBot neemt met een aandachtige zaal door hoe je je auto kunt hacken. Hoe bouw je er een multi media systeem in, centraal bedienbaar via een touch screen, zonder dat de koplampen dimmen?

De auto is een interessant slagveld voor technologie, omdat ook hier verschillende partijen om de eer strijden. Autofabrikanten bieden soms gesloten soms open systemen aan, consumenten electronica aabieders komen met steeds andere inbouw speeltjes, de mobiele telefonie bedrijven strijden om de eer om de beste lokatie diensten aan te bieden, en de Ipod kent inmiddels vele extensies voor gebruik op het dashboard. Waarom wil een mens meer techniek in de auto? Om naar TV en DVDs te kunnen kijken, dat weet men hier wel zeker. Nou vooruit, muziek luisteren en e-mails binnenhalen kan ook nog. Jaloers wordt er dan ook gesproken over de Europese Mercedes, waar je wel een Video Aux In optie meekrijgt, iets wat hier niet mag.

Wat heb je allemaal nodig? Een Amerikaanse nerd wil versterkers en koptelefoons, digitale satelliet radio, een MP3 speler, een touch screen, en schermen voor elke passagier. En hij wil dat zelf kunnen besturen en programmeren. De autohacker bouwt het allemaal aan elkaar met een VIA Mini-ITX Motherboard (dat als enige op 12 Volt het goed doet), schermen van Lilliput of Xenarc, stroomtoevoer wordt gereguleerd via de Ituner mini-box of Opus. Allemaal nodig omdat de boek gaat piepen zonder het juiste voltage.

Welke operating system draait die ingebouwde computer installatie dan? De keuze is uit Real Time OS (Wind River, QNX, VxWorks, LynxOS), Embedded OS als WinCE automotive en Embedded Linux of commerciële systemen als Windows XP en XP Embedded. The ‘XP Home edition’ grappig genoeg. Kabels, schermpjes en moederboards worden doorgegeven en bekeken door de deelnemers. Stolarz neemt vervolgens de hele zaal mee naar de zonnige parkeerplaats, omdaar zijn eigen auto te bekijken.

Wat staat er de komende dagen nog meer te gebeuren? Yahoo, Google en Microsoft geven een blik in de ‘labs’, de plek waar nieuwe diensten bedacht en getest worden, Jeff Bezos komt praten over de manier waarop Amazon anderen toegang geeft tot de software, en een hele serie van presentaties over weblogs, tags, social software, open APIs en Wiki’s geven de huidige obsessies van internet ontwikkelaars weer. Maar ook andere onderwerpen komen aan bod. Waarom groepen intelligenter gedrag vertonen als iedereen zich als individu blijft gedragen, hoe defensie nieuwe software technologie gebruikt en combineert met militaire techniek, wat de status is van computers die er niet uitzien als computers, wat studenten van de gerenommeerde ITP school (NYU’s graduate Interactive Telecommunications Program) doen met mobiele diensten, enzoverder.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond