Deel dit artikel
-

EU: sites met gedeelde Likeknoppen medeverantwoordelijk voor datadeling

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat sites met ingesloten likeknoppen medeverantwoordelijk zijn voor de overdracht van data naar Facebook. Op deze sites kunnen gegevens worden verzameld van bezoekers zonder dat zij specifiek op de knop drukken.

Gedeelde likeknoppen zijn ook wel bekend als social plugins. Ze moeten zorgen voor meer likes op de Facebookpagina’s van de desbetreffende sites of van merken. Het gaat al gauw om miljoenen knoppen.

Het Europese Hof heeft een dezer dagen vonnis geveld (pdf) in een zaak van een Duitse consumentenorganisatie Verbraucherzentrale NRW tegen moderetailer Fashion ID. Die zaak dateert eigenlijk al van 2015, ruim voor de invoering van de Europese privacywet. Aanvankelijk werd de zaak gevoerd voor het Oberlandesgericht Düsseldorf, daarna doorverwezen naar het Europese Hof.

Fashion ID kan volgens het Hof niet in zijn eentje verantwoordelijk worden gesteld voor de verwerking van data, wel in combinatie met Facebook.

Het Hof heeft dan ook bepaald dat sites toestemming moeten vragen voor het delen van data of op zijn minst moeten uitleggen waarvoor de gegevens worden gebruikt.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

1 Reactie

Adje

Hoe kun je dit nou weten als bedrijfzijnde? Je hebt toch geen inzicht in facebooks datastroom??

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond