Deel dit artikel
-

EU subsidie voor holografische televisie

Peter Schelkens van de Vrije Universiteit Brussel ontvangt van de Europese Research Council een substantiële financiering voor zijn onderzoek naar holografische beeldvorming. Schelkens wil met deze financiering nieuwe digitale signaalvoorstellingen voor holografische televisie ontwikkelen. Deze startsubsidie wordt verschaft door de European Research Council (ERC) van de Europese Unie.

De beeldverwerkingsonderzoeksgroep IRIS van het departement Elektronica en Informatica (ETRO) waartoe Peter Schelkens behoort, is specialiseerd op het gebied van beeld- en videocompressie-algoritmen.

Sinds de uitvinding van holografie in 1948 zijn onderzoekers bezig om 3D-projecties mogelijk te maken. Pas recente ontwikkelingen in de fotonica, micro-elektronica en computertechnologie maken dit mogelijk. Waarschijnlijk wordt in het volgende decennium holografische televisie met aanvaardbare visuele kwaliteit mogelijk. Holografische tv is wat anders dan 3D-televisie. Holografische televisie projecteert een beeld dat van alle kanten is te bekijken.

Maar om die 3D-beelden te berekenen hebben zijn nu nog immense supercomputers nodig. Bovendien moeten al die data ook nog eens over het netwerk verspreid worden.

Schelkens wil daarom een formule ontwikkelen waarmee de hoeveelheid data gereduceerd wordt. Daarvoor zullen in dit onderzoek efficiënte datavoorstellingen onderzocht worden die hun oorsprong vinden in de wavelet theorie zoals geformuleerd door de wereldvermaarde wiskundige en VUB-alumnus Ingrid Daubechies.

Bovendien zullen in dit project holografische codeerarchitecturen ontworpen worden die bandbreedteproblemen moeten opvangen. Tegelijkertijd zullen verbeterde modellen van het menselijk visueel systeem ontwikkeld worden die toelaten om de impact van reconstructiefouten bij  visualisatie te minimaliseren..

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond