Deel dit artikel
-

EU wil reikwijdte naburige rechten uitbreiden naar online nieuws

De EU wil de naburige rechten die gelden voor muzikanten, platenmaatschappijen en omroepen uitbreiden naar online nieuws. Dat zou kunnen betekenen dat Google en Facebook straks een vergoeding moeten betalen voor nieuwssamenvattingen.  

De commissie stelt dat ‘de duurzaamheid van uitgeefindustrieëen in de EU mogelijk op het spel staat, met het risico op nog meer negatieve gevolgen voor de pluriformiteit van de media, het democratisch debat en de kwaliteit van de informatie’.

Het voorstel staat in een conceptdocument dat The Guardian heeft ingezien, maar dat wil nog niet zeggen dat het wordt goedgekeurd. De vraag is in hoeverre het voorstel tot uitbreiding van de naburige rechten zich verhoudt tot het citaatrecht.

Volgens het voorstel worden uitgevers niet verplicht om Google voor nieuwscontent te laten betalen. De reden is dat uitgevers via Google, Facebook en andere sociale media ook veel bezoekersverkeer krijgen.

Integrale artikelen worden via Google News of de tijdlijn van Facebook immers niet aangeboden. Facebook werkt zelfs samen met grote uitgevers om hun content sneller in Facebook te tonen.

De opvatting van Google is bekend. Betalen wil men niet. Toen Spanje het betalen van een vergoeding verplicht stelde, werd de Spaanse versie van Google News gesloten. En in Duitsland leidde een boycot van Duitse uitgevers tot een significante terugval van bezoekers, waarna de uitgevers hun besluit introkken.

De EU overweegt ook videodiensten als YouTube, Vimeo en Dailymotion te betrekken bij het voorstel, waarvan niet bekend is wanneer het wordt behandeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond