Deel dit artikel
-

Europees hof van Justitie in Luxemburg oordeelt over nieuwe zaak privacyactivist Max Schrems

Vandaag begint een Europese rechtszaak die de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems aanspant tegen Facebook. Het Europees hof van Justitie in Luxemburg moet beoordelen of het sociale netwerk persoonsgegevens van Europa naar de VS mag sturen.

Internetbedrijven als Facebook mogen gegevens op andere continenten gebruiken als onderdeel van het Privacy Shield. Maar Schrems stelt dat Facebook te weinig doet om die persoonlijke data veilig te houden. Hij verwijst daarbij naar de inmiddels bekende dataschandalen als die rond Cambridge Analytica.

Schrems kaartte de zaak al in 2013 eerst aan bij de Ierse datawaakhond omdat het Europese hoofdkantoor van Facebook in Dublin gevestigd is. Het Ierse Hooggerechtshof in Ierland verwees de zaak naar het Europees Hof van Justitie.

De Oostenrijker, tegenwoordig werkzaam als advocaat, werd vooral bekend toen hij 2011 een rechtszaak tegen Facebook startte en in 2018 actie ondernam tegen de ruim geformuleerde privacyvoorwaarden van Google, Facebook, Instagram en WhatsApp.

In deze zaken boekte hij succes. Een eerdere data-overeenkomst Safe Harbour werd in 2015 Europees Hof naar de prullenmand verwezen. Het Hof had grote problemen met het feit dat privacytoezichthouders van individuele lidstaten geen enkel machtsmiddel hebben om klachten van burgers te behandelen.

Scherms diende eerder dit jaar tevens een klacht in bij de Oostenrijkse overheid. Hij meende dat techbedrijven als YouTube, Spotify, Netflix, Apple en Amazon zich niet houden aan de Europese privacywetgeving.

Foto Josef Weidenholzer (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond