Deel dit artikel
-

‘Europees keurmerk webwinkels in 2015’

Europese webwinkels kunnen in de loop van 2015 een internationaal keurmerk gaan aanvragen. Dat zou de EU-variant zijn van het stempel dat Thuiswinkel.org aan Nederlandse shops verstrekt.

Dat zei directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org vanochtend bij de opening van Shopping Today, een dagcongres over e-commerce.

In 2015 beginnen de puzzelstukjes van het werk van Ecommerce Europe samen te vallen. Dan beginnen de nationale webwinkelorganisaties uit vijftien EU-landen een waarborg. Dat is een systeem met bemiddeling bij oplossing cross-border problemen van consumenten en checks bij webwinkels of zij zich houden aan wet en regelgeving. Er komt vooralsnog geen waarborgfonds.

De thuiswinkelorganisatie van Engeland is overigens geen lid van Ecommerce Europe. Dat land kent geen e-commerceorganisatie. Duitsland heeft zich net aangesloten.

Jongen zei dat de reviews van belangstellende winkels in januari starten. Wanneer de eerste reeks keurmerken daadwerkelijk wordt uitgedeeld is nog niet bekend. Ecommerce Europe kent inmiddels zo’n vijfhonderd internationaal werkende leden. Daarnaast behartigt het de belangen van de 25.000 aangesloten nationale webshops.

E-commerce wordt ook voor Europese shops in toenemende mate een internationale bezigheid. Het gaat daarbij enerzijds om bedrijven die uitbreiden naar het buitenland, anderzijds om bedrijven die niet landgebonden opereren en per definitie internationaal zijn gericht.

“De beursgang van Alibaba zal de totale markt beïnvloeden. Het heeft nu tweehonderd miljard dollar op de bank staan. Dat geld wordt onherroepelijk ook gebruikt voor overnames in Europa.”

Om de Nederlandse e-commercemarkt te professionaliseren zoekt Jongen ook aansluiting tot het onderwijs. Binnen twee à drie jaar wil hij de fundamenten hebben gelegd voor een leerstoel E-commerce aan universiteit en een masteropleiding. Dan moet ook de kiem zijn gelegd voor opleidingen op HBO-niveau. Het MBO is momenteel het verst. Zo’n tweeduizend scholieren doen op dit moment een opleiding waarin e-commerce is beklonken.

*) Correctie 24-09-2014 11:16 in een eerdere versie van dit verhaal stond dat Ecommerce Europe volgend jaar een waarborgfonds opricht. Dat is feitelijk niet juist. Er is enkel sprake van een waarborg.

Deel dit bericht

3 Reacties

Joris

Wat is het verschil tussen dit Europese keurmerk, en de internationale Trusted Shops?

Erwin Boogert

Trusted Shops is een bedrijf, het trustmark van Ecommerce Europe is een initiatief van de nationale thuiswinkelorganisaties.

Marcel

Al eerder dit jaar is Emota aangekondigd. Deze is sinds oktober ook beschikbaar in Nederland. Zie hiervoor https://www.webwinkelkeur.nl/webwinkel/emota/ . Dit is net als eCommerce Europe een initiatief van de Nationale organisaties.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond