Deel dit artikel
-

Europese Commissie wil oplopende creditcardfraude bestrijden

De Europese commissie heeft een plan ontwikkeld om creditcard-fraude op het web tegen te gaan. De groei van deze fraude is momenteel te hoog, oordeelt de EC. Binnen één jaar nam het aantal gevallen met vijftig procent toe, tot een totaal van 600 miljoen euro. Volgens Eurocommissaris Frits Bolkestein wordt er wel naar de landelijke fraude gekeken, maar niet genoeg naar internationaal misbruik.

Hoewel de commissie benadrukt dat het oplossen van fraude een zaak is van de betaalsystemen, wil het wel een steentje bijdragen. Het plan van de commissie omvat vijf maatregelen, waaronder het instellen van een telefoonnummer waar fraude gemeld kan worden en het openen van een site met informatie en links over het voorkomen van fraude. Daarnaast moeten er ook initiatieven komen die de veiligheid van betaalsystemen moet verbeteren.

Bolkestein, in een persverklaring: "Criminelen gebruiken geavanceerde technieken om fraude te plegen. Herhaaldelijk hebben ze elke zwakke schakel doorbroken. We zullen moeten samenwerken om hen op eigen terrein te verslaan." Met 'we' bedoelt Bolkestein de commissie en de betaal-industrie.
De laatste jaren lag de focus op het bestrijden van landelijke fraude, maar juist de grensoverschrijdende gevallen verdienen nu alle aandacht, zegt Bolkestein.

Nergens anders dan op het web is fraude met creditcards zo groot. Transacties via het internet vormen slechts twee procent van het totale aantal creditcardtransacties, maar de betalingen via internet zorgen voor vijftig procent van alle klachten.

De commissie heeft het complete plan online gezet

Deel dit bericht

2 Reacties

bosch

Interessanter zou zijn het berekenen van deze cijfers met aparte onderverdeling in:- fraude welke gerelateerd is aan bezoeken van sex-gerelateerde sites.- fraude welke mogelijk gemaakt is door intern misbruik bij de 'verkoper'.- fraude welke mogelijk gemaakt wordt door onveilige software. Datgene wat overblijft zal dan niet significant afwijken van de CC fraude welke offline gepleegd wordt. In bovenstaande gevallen geldt: eigen schuld dikke bult. 

niek van dijk

Bij alle betaalsites waar geen fysieke goederen geleverd worden loopt het aantal chargebacks ("ik ben helemaal niet op jullie site geweest!") op. De enige remedie hiervoor lijkt mij een prepaid systeem, zoals de wwwbon.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond