Deel dit artikel
-

Europese reclamebestedingen groeien tot 17,7 miljard euro

Adverteerders gaven in Europa vorig jaar voor 17,7 miljard euro uit aan reclame op internet. Dat is een groei van 15,3 procent ten opzichte van crisisjaar 2009.

Zojuist presenteerde de Europese marketingbrancheorganisatie IAB Europe zijn onderzoeksresultaten over de bruto mediabestedingen in 25 Europese landen, waaronder Rusland en Turkije. De presentatie vond plaats tijdens het IAB-jaarcongres Interact dat momenteel gaande is in Barcelona.

De onderzoekers rapporteren enkel de uitgaven aan Display, Search en Classifieds/Directories (rubrieksadvertenties en bedrijvengidsen) en doen dat op basis van cijfers die de afzonderlijke leden aanleveren.

Het blijkt dat Display dit jaar een nieuwe impuls heeft gekregen. De uitgaven aan beeldreclame en videocommercials nam met 21,3 procent toe tot 5,8 miljard euro. Dit segment groeit sneller dan uitgaven bij zoekmachines als Google, Yahoo, Microsoft en Yandex. Display groeit in oost-Europa organisch, vanaf bijna nul, en in het westen omdat er een ‘renaissance’ gaande is: meer video, andere formaten en hogere prijzen voor merkcommunicatie (branding).

De cijfers, verhoudingen en ontwikkelingen in de afzonderlijke segmenten:

Zes landen zijn goed voor drie kwart van alle reclameuitgaven op internet:

Een opvallende stijger onder landen die cijfers aanleveren is Oost-Europa en meer bijzonder Rusland. IAB verwacht dat Rusland in de komende jaren verder in de top tien zal stijgen onder de landen met de grootste digitale bestedingen. De reclameprijzen zijn daar nog laag. De gemiddelde breedbandpenetratie ook.

Eerder deze week werd al bekend dat adverteerders in Nederland voor 962 miljoen euro uitgaven aan digitale reclame. Internetadvertising is goed voor 20 à 25 procent van alle uitgaven die adverteerders bij media doen. Het Europees gemiddelde ligt op 18 procent.

Foto: Sarah G (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond