Deel dit artikel
-

Ex Machina opent kantoor in Verenigde Staten

Het Amsterdamse Ex Machina, specialist op het gebied van social gaming voor web, mobiel en broadcast, opent zijn eerste kantoor over de grens.

Het bedrijf opent, negen jaar na de oprichting van de Nederlandse vestiging, zijn eerste buitenlandse vestiging in San Francisco. Met een groeiend aantal projecten in de Verenigde Staten wil Ex machina zijn klanten in de Verenigde Staten ook lokaal kunnen bedienen. Bovendien moet aanwezigheid in het land nieuwe opdrachten opleveren.

Jeroen Elfferich, oprichter en CEO van het gaming-bedrijf geeft aan dat er een aantal redenen is om het kantoor te openen. "We werken al voor Microsoft in de Verenigde Staten. Dat bedrijf willen we beter kunnen bedienen. En er is een aantal mensen daar waar we mee in contact zijn gekomen. Zij hebben de ervaring en het netwerk dat we nodig hebben. Bovendien, op het raakvlak van gaming en televisie had Nederland misschien tien jaar geleden de voorsprong, tegenwoordig gebeurt dat in de Verenigde Staten. Daar moeten we zitten om te kunnen groeien."

Ex Machina is bezig met andere klanten in de Verenigde Staten, al wil Elfferich daar verder nog weinig over zeggen. "Het zit in de technologiehoek en voor een deel in de hoek van broadcast en media." Hij verwacht wel meer opdrachten. "Dat merken we nu al. Door onze mensen daar met hun netwerk komen er dingen op ons af. Dat was niet gelukt vanuit Amsterdam."

Mediawereld

Ex Machina is in drie segmenten actief: games, media en het internet- en communicatiesegment. Elfferich: "San Fransisco is niet voor alle industrieën de ultieme plek. We gaan proberen om uit te bouwen, zowel in de mediawereld in Los Angeles, waar de studio’s en de producenten zitten, als bij bureaus en adverteerders, die voornamelijk in New York zitten." Alhoewel, zo laat Elfferich weten, de focus eerst op televisie zal liggen.

Kantoren in New York en Los Angeles staan nog niet meteen in de planning. "Ons motto is, eerst zorgen dat we business hebben en dan pas daarheen gaan en niet andersom. Die steden zijn beter te bedienen vanuit San Francisco dan vanuit Amsterdam. Als het goed gaat, en we hebben meer klanten, dan ligt verdere uitbreiding wel voor de hand. Maar tegenwoordig kom je ook een heel eind met een virtueel kantoor", aldus Elfferich.

De producten en het businessmodel wordt aangepast voor de Amerikaanse markt, zo vertelt Elfferich. "De schaal van de markt is daar anders dan we hier zijn gewend. Een pilotproject is daar groter dan een productieproject in Nederland. Bovendien is de sales in de Verenigde Staten meer consultatief. Hier is een offerte vaak voldoende. Daar verwacht de klant meteen een business case. En daar is dan ook budget voor, om dat te doen, waar je hier vaak voor niks werkt om een klus binnen te halen."

Verdere uitbreiding

Dit jaar ligt de focus op de Verenigde Staten. Als is verdere buitenlandse uitbreiding niet ondenkbaar. "We hebben een aantal projecten lopen in Korea en Japan." Als het model dat Ex Machina in de Verenigde Staten voor ogen heeft lukt, dan wordt er in Azië wellicht ook een kantoor geopend. "Voor de Verenigde Staten hebben we een model waarbij we de core productie in Nederland houden en lokaal salesdiensten en ondersteuning aanbieden." In Korea, Japan en Singapore zijn wel gesprekken, maar nog geen concrete plannen, zo laat Elfferich nog weten.

Deel dit bericht

4 Reacties

nvt

een kantoor openen voor 1 klant? en als deze klant stopt met dit bedrijf? Hoezo ga je in SF zitten als Microsoft heel ergens anders zit. Virtuale kantoren zijn toch hip. 1 keer per maand er naar toe vliegen. Skype'en en goed contact houden, lijkt mij goedkoper. Waarom worden er geen namen genoemd van de mensen die in de VS gaan werken voor dit bedrijf. Hoezo wordt het business model aangepast voor de VS. Waarom zou een model dat werkt in de VS ook werken in Azie. Kortom, worden meer vragen opgeroepen dan beantwoord. jammer. een snel vrijdag stukje denk ik dus maar.

Martijn Tjho

@NVT Waarom willen mensen die wat te zeiken hebben altijd anoniem blijven? Of in dit geval niet van toepassing zijn…

nico

Felicitaties richting Ex Machina! Verder is het wat makkelijk enerzijds om het een ?snel vrijdag stukje? te noemen, anderzijds om Nvt dan weer een zeikerd te noemen. Los van hoe het geformuleerd is ben ik ook wel benieuwd naar meer achtergrond. Zou leuk zijn als dat zou volgen!

Arno Bouwens

Mooie stap en gefeliciteerd Jeroen c.s.!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond