Deel dit artikel
-

Fake persbericht uit Aruba stuwt aandelenkoers

Een persbericht over de aankoop van een Amerikaans WiFi bedrijf door Google blijkt een hoax uit Aruba. Dat is de voorlopige conclusie van CEO George Strouthopoulos van hotspotaanbieder ICOA.

Het persbericht, dat via PR Web werd verspreid, maakte melding van de overname van ICOA door Google voor vierhonderd miljoen dollar. Het bericht van slechts twee alinea’s leek niettemin zo serieus dat Associated Press, PC Magazine, Forbes en GigaOM het aanvankelijk integraal overnamen.

Doel was vermoedelijk het oppompen van de aandelenkoers van ICOA, een zogenoemde penny stock die via een niet gereglementeerde beurs (Over the Counter-markt) wordt verhandeld. De koers steeg naar drie keer zijn oorspronkelijke waarde, vijf dollarcent per aandeel. De koper van die aandelen moet een fors belang hebben genomen, wil hij van die stijging kunnen profiteren.

Fake persberichten zijn niet nieuw, maar werden tot nu toe grotendeels via de spam verspreid. Hoe PR Web dit bericht heeft kunnen doorlaten, is niet bekend. De afzender maakte gebruik van een Gmail-adres en liet een telefoonnummer uit Aruba achter.

Deel dit bericht

1 Reacties

Marcel

Altijd leuk dit soort berichten! Persberichten worden vaak snel en makkelijk overgenomen zonder bronnen te raadplegen…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond