Deel dit artikel
-

FNV: Ook Inspectie SZW concludeert dat Temper een uitzendbureau is

De Inspectie SZW concludeert in een onlangs verschenen rapport over Temper – waar freelancers, zzp-ers, vrijwilligers en het bedrijfsleven kunnen reageren op horeca- en retailvacatures – dat het een uitzendbureau is en geen bemiddelingsplatform. En dat de mensen die voor haar werken dus ook geen zzp’ers zijn, maar werknemers.

Vakbond FNV stapte vorig jaar naar de rechter omdat Temper mensen inzet als zzp’er, terwijl het werknemers zijn. Volgens Erik Pentenga, FNV-bestuurder Naleving en Flex, is er sprake van schijnzelfstandigheid. Het rapport van de Inspectie bevestigt dat.

De FNV verwacht dat de Inspectie met dit rapport in de hand ook forse boetes gaat uitdelen aan Temper en de bedrijven die van haar diensten gebruik maken.

De Tweede Kamer voert al jaren een debat om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Begin vorig jaar constateerden de Commissie Borstlap en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid ook grote problemen met schijnzelfstandigen in Nederland.

Foto FNV

Deel dit bericht

2 Reacties

Veronique Vesters

Heel jammer dit! Ga als werkgever maar eens tegen studenten zeggen dat ze MOETEN werken terwijl er ook een gaaf festival is die dag, of toetsen. Iets meer werken in de schoolvakanties? Sorry, dat mag niet. Waarom? Omdat de WAB dit zegt. Die wet is er voor de inderdaad onderbetaalde mensen die tegen hun wil noodgedwongen zelfstandig worden. Voor de vele flexwerkers in de zorg en horeca is Temper voor zowel de ZZP-er als de opdrachtgever een goed uitgedachte oplossing voor een arbeidsvraagstuk, overigens volledig vooraf afgestemd met de belastingdienst. So far de balans van de wet arbeidsmarkt in balans. Jongeren laten betalen aan een sociaal zekerheidsstelsel of pensioenfonds waar ze in 99% van de gevallen nooit gebruik van zullen maken. Als ze op enig moment afgestudeerd zijn en een baan in die sector hebben werken ze wcht niet meer met of voor Temper. Is het zo vreselijk dat ze nu netto meer over houden omdat ze werken op tijden en dagen dat hen het schikt, ze competenties opbouwen en de bedrijven fanatieke medewerkers krijgen voor hun klus. Dat de drankjes op het terras niet nog duurder hoeven, als je dan uberhaupt nog mensen kan vinden die ze je willen brengen met een glimlach? Tijd voor het ministerie van SZW om een ander solidariteitsconcept te bedenken in plaats van de achterhaalde vakbondsjongens achterna lopen. Praat eens met de betrokkenen in plaats van over ze. Als je niet weet hoe dat moet vraag prinses Laurentien eens.

L van Hek - Collectief LEF

Temper is geen uitzendbureau! Temper bemiddelt niet tussen mij en een werkgever, ze geven ons beiden alleen een manier/platform om elkaar te vinden. Dit is gewoon marktwerking. Als de FNV, CNV, SZW en andere instanties het hier niet mee eens zijn, dan moeten ze de staat hierop aanvallen. Mijn inziens zouden ze dan geen rechtszaak tegen Temper moeten zijn begonnen, maar tegen de Nederlandse staat, en specifieker de belastingdienst die de status en verantwoordelijkheid van zelfstandigheid heeft ge(her)definiëerd. Temper maakt slim gebruik hiervan. En als er sprake is van schijnzelfstandigheid, ook dan is Temper niet de verantwoordelijke hierin, maar dat is dan de werkrelatie tussen ondernemer/zelfstandige en zijn/haar werkgever. De politiek is al jaren tevergeefs aan het proberen om schijnzelfstandigheid in kaart te brengen en te benoemen. Laat ze dat eerst maar eens duidelijk krijgen en formuleren zodat alle bedrijven, en dus ook Temper, hierop getoetst kunnen worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond