Deel dit artikel
-

FNV: Uber moet per direct de cao Taxi naleven, anders rechtszaak

De FNV overhandigde maandag in Amsterdam een sommatie aan Uber. Daarmee geeft de vakbond het bedrijf duidelijk te kennen dat de maat vol is. De vakbond eist onder meer dat Uber erkent dat het een werkgever is en de cao Taxi gaat toepassen.

Het taxibedrijf krijgt twee weken om aan de eisen van de FNV te voldoen. Doet zij dat niet dan stapt de FNV naar de rechter.

Uber werkt, net als veel andere platformbedrijven, met schijnzelfstandigen, stelt FNV. De vakbond sprak honderden chauffeurs en kreeg inzage in vele documenten en gegevens. Uit alle onderzoeken, analyses en gesprekken blijkt dat Uber alle kenmerken van een werkgever heeft en dat er alleen op papier sprake is van zelfstandig ondernemerschap.

De chauffeurs kunnen niet onderhandelen over hun tarief en Uber gebruikt volgens de FNV alle data die het over de chauffeurs verzamelt om hen te manipuleren.

Uber zelf profiteert volop van de inzet van schijnzelfstandigen. Met deze schijnconstructie bespaart het bedrijf, volgens berekeningen van de vakbond, jaarlijks zo’n 58 miljoen euro aan sociale lasten, belastingen en pensioenpremies.

De vakbond zegt ook teleurgesteld te zijn in de houding van de landelijke overheid. Die heeft binnen de huidige regelgeving voldoende mogelijkheden om Uber te dwingen de cao Taxi toe te passen. Maar dat handhaving en naleving blijft uit.

Foto FNV

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond