FNV-rapport over maaltijdbezorgers: te laag inkomen, opgejaagd en geen zekerheid

De positie van de maaltijdbezorgers wordt steeds slechter. De onzekerheid over werk en inkomen is de afgelopen anderhalf jaar verder toegenomen. Dat staat in het FNV-rapport ‘Bezorgd om Maaltijdbezorgers’ dat de vakbond heeft gepubliceerd.
Oorzaken zijn onder meer het eenzijdig opleggen van nieuwe regels door de platforms en een overheid die bestaande regelgeving omtrent schijnzelfstandigheid niet handhaaft.
De vakbond sprak met honderden maaltijdbezorgers en analyseerde de inkomensgegevens. Een aantal persoonlijke verhalen is te lezen in het rapport.
In het rapport komt naar voren dat de maaltijdbezorgers steeds meer opgejaagd worden door de algoritmes die de platforms gebruiken en steeds meer uren moeten werken om hetzelfde te verdienen.
Sinds Deliveroo in 2018 alle bezorgers dwong om zzp’er te worden, zijn de verdiensten van hun bezorgers steeds lager geworden. De bond ziet de toename van het aantal schijnzelfstandigen als een groot probleem.
Drie jaar geleden had het merendeel van de maaltijdbezorgers nog enige zekerheid, door bijvoorbeeld een arbeidscontract.
Platforms vinden dat de maaltijdbezorgers zelfstandigen zijn. Volgens de FNV is daar geen sprake van. Ze kunnen niet onderhandelen over hun tarief en het platform houdt bij hoe het werk wordt gedaan en bepaalt wie het werk doet.
Ondanks de groei van de bezorgmarkt én de roep vanuit de politiek om de positie van maaltijdbezorgers te verbeteren, gebeurt er volgens de vakbond bar weinig.
De FNV heeft berekend dat platforms zo’n 54 miljoen euro per jaar besparen op arbeidskosten door de constructie met schijn-zzp’ers.Ze hoeven daardoor geen cao-loon te betalen en geen sociale premies af te dragen. Ook betalen ze flink minder belasting.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reactie
Stef Bouwhuis - Intellicom BV
De vakbonden hebben boter op hun hoofd. Hun ultieme doel om van deze een paar uur per dag bijverdieners, (scholieren & studenten) hoogwaardige werknemers te maken lijkt zo hoogstaand.
Toch laten ze zich door dit soort grote bedrijven vrij gemakkelijk in de luren leggen. In het verleden hebben ze zich ook ingezet voor de zzp-ers in de pakketbezorging.
En kijk nu eens hoe dat zich heeft opgelost. De 1150 zzp-ers bij PostNL werden gewoon grotendeels afgedankt. 1000 man eruit. Een gedeelte werd gebombardeerd tot tussenaannemer met de mooie titel ‘bezorgondernemer.
Vervolgens moesten de bezorgondernemers bezorgen in dienst nemen en volgens een magere CAO belonen. Doel bereikt voor de vakbonden.
Nu worden deze bezorgondernemers afgeperst en uitgebuit door dezelfde opdrachtgever.. Met behulp van zo’n zelfde algoritme! De vergoeding aan de kleine afhankelijke vezorgondernemer wordt telkens tussentijds per afleverstop aangepast door de machthebber.
Onderknuppel kan geen kritiek leveren, want hij is 100% afhankelijk. De vergoeding is in deze tijd waarin er steeds harder gerend moet worden zo klein dat als er maar een zuchtje tegenwind is deze bezorgondernemers omvallen.
En als dit soort bezorgondernemers zonder winst en dus zonder buffers als schijnondernemers worstelen om te overleven en daardoor soms de randjes eraf lopen, is daar de Inspectie SZW, die hen keihard aanpakt met idioot hoge boetes.
Mooi he vakbonden, als je dat zzp-erschap hebt aangepakt en dit is het resultaat. Opnieuw was je je handen in de onschuld. Je bent te laf geweest om de criminele machthebber boven in de keten echt aan te pakken.
Daar waar er er steeds sprake is van gerecalculeerde stuklonen, waar dan ook in de keten, kan je spreken van uitbuiting en afknijpen.
Bij bedrijven met 100% macht over onderaannemers zou de onderhandeling over de beloning onder extern toezicht moeten plaatsvinden. Zodat machtsmisbruik kan worden tegengegaan.