Deel dit artikel
-

Fotograaf wil schadevergoeding voor plaatsing foto’s op sociale media

De Purmerendse fotograaf Ferry de Kok wil een schadevergoeding van online kiosk Myjour voor het plaatsen van een van zijn foto’s op sociale media. Dat blijkt uit stukken waarop Villamedia de hand op heeft weten te leggen. De zaak komt vandaag voor de rechter.

De Kok eist een schadevergoeding van 7500 euro voor het gebruik van een foto van Willem Holleeder die als illustratie bij een artikel in Panorama verscheen. Als onderdeel van een overeenkomst met uitgeverij Sanoma kwam het artikel ook terecht in de digitale kiosk van Myjour, een concurrent van Blendle.

Bij plaatsing van een link naar het artikel op sociale media werd de foto ook via Facebook en Twitter verspreid. Myjour heeft de foto meteen verwijderd en betaalde uit coulance 750 euro.

De Kok vraagt nu 1250 euro per foto per sociaal medium en eist per foto nog eens hetzelfde bedrag omdat zijn naam bij de openbaringen niet werd vermeld. Omdat er volgens De Kok geen toestemming is gevraagd om het beeld te plaatsen, eist hij nog eens 1250 euro aan extra schadevergoeding per openbaarmaking.

Myjour stelt dat de geplaatste links in hun ogen geen nieuwe openbaarmaking zijn, omdat de Holleeder-foto op internet vrij toegankelijk is. Mocht de schadevergoeding worden toegewezen, zou dat consequenties hebben voor het delen van alle foto’s.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond