Deel dit artikel
-

Founder Institute Nederland ligt even stil

Diederick Croese wil het startup initiatief Founder Institute Nederland nog geen maanden na de start in Amsterdam overdragen aan anderen. Ook Joris van Heukelom en Jim Stolze zijn niet meer betrokken bij de dagelijkse leiding van het pre-seed incubatorprogramma.

“Het zullen anderen zijn die de kar gaan trekken voor de tweede lichting”, zegt Joris van Heukelom in een reactie tegen Emerce. “We blijven als mentor betrokken bij het programma.”

Founder Institute is een Amerikaans initiatief, dat dit najaar voor het eerst neerstreek in Amsterdam. Geruchten dat de drie Nederlandse oprichters niet meer konden opschieten met de Amerikaanse leiding en er vooral onenigheid was over de strenge regels die de Amerikanen hanteren, worden tegengesproken.

Van Heukelom: “Founder Instituut is in onze ogen nog steeds een voorbeeld voor velen. Een globaal netwerk van extreem gemotiveerde mensen die elkaar verder helpen. Toegegeven, het is een strak en veeleisend programma. Maar dat dat blijkt ook uit de score van onze eerste lichting: zeven startups.”

Stolze heeft zo zijn eigen redenen om op te stappen, zegt hij. “Onze doelen en ambities zijn niet veranderd. Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat Nederland voorop kan lopen als het gaat om startups. De manier waarop we die doelen willen bereiken, is wel veranderd. Zelf vind ik dat de startupwereld teveel in zichzelf is gekeerd. Er zijn zoveel mooie innovaties die het daglicht niet zien.”

Stolze wil zich daarom concentreren op de organisatie van TEDxBinnenhof op 25 juni 2012. “Daarmee zullen we een groot publiek (en de politiek) laten zien wat er borrelt aan innovatieve ideeën in Nederland.”

Croese, die momenteel in Afrika verblijft, is voor Deloitte Innovation gaan werken. Van Heukelom is inmiddels mentor geworden bij de Nederlandse accelerator Rockstart van Oscar Kneppers.

Zolang er geen nieuwe bestuurders zijn gevonden, zal er dit najaar geen tweede cursusprogramma van Founder Institute plaatsvinden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond