Deel dit artikel
-

Funda maakt discriminatie in zoekresultaten zichtbaar

Funda.nl moet van de Autoriteit Consument & Markt in de zoekresultaten aangeven dat het eerst de woningen van NVM-makelaars toont en daarna pas die van andere makelaars.

Een icoontje rechts naast de zoekresultaten laat zien of de aangeboden woningen uit het bestand van een NVM-makelaar komen of niet. Het NVM-aanbod staat altijd bovenaan, het aanbod van de niet-leden staat daar onder.

Deze nieuwigheid is het gevolg van een marktscan door de Autoriteit Consument & Markt. Daarin kwam naar voren dat onduidelijk was waarom bepaalde woningen nooit bovenaan in de zoekresultaten staan. Bijvoorbeeld: een advertentie van een niet-NVM-lid kan zelfs nadat sitebezoekers op huisprijs selecteren nog niet bovenaan in de resultaten staan. Nu moet duidelijk worden waarom dat zo is.

“De maatregel van de NVM is een stap in de goede richting. Funda maakt nu duidelijk dat consumenten altijd verder moeten klikken om relevant aanbod van niet NVM-makelaars te vinden en dus veel meer keuze hebben,” zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM. Over een jaar evalueert ACM of deze maatregel effectief is geweest. Afhankelijk daarvan bepaalt de toezichthouder of vervolgstappen nodig zijn.

Funda kan het aanbod van niet-leden ook tonen omdat zij via een XML-feed hun advertenties invoeren bij de huizenzoeker.

Foto: bramus (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Wijsneus

Dat icoontje staat er al heel lang

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond