Deel dit artikel
-

[Emerce TV] ‘Koop nu betaal later beter reguleren’

Buy Now Pay Later is een aantrekkelijke optie voor consumenten, maar zou beter gereguleerd moeten worden. Dat zegt Gertjan Rösken, Expert Payments, loyalty en retail van de podcast Nieuwe Knikkers, in de Emerce videocollectie The Future of Payments.

Het fenomeen groeit enorm naar 78 miljoen transacties op jaarbasis. “Het is niet nieuw, bol.com is ooit begonnen met de acceptgiro die dit jaar gaat verdwijnen, maar ze bieden uitgesteld betalen nog steeds aan,” zegt Rösken, die bij de Rabobank heeft gewerkt aan innovaties rondom het betalingsverkeer. “Als je groot genoeg bent kun je dat rustig doen.”

Toch is uitgesteld betalen niet zonder risico. Twintig procent van de betalingen vindt niet of te laat plaats, met boetes voor consumenten. Dat mag dan allemaal ingecalculeerd zijn, Rösken pleit voor een centraal register zodat probleemgevallen eerder kunnen worden ontdekt.

“Op dit moment dat de consument die bij de ene partij wordt geweigerd, gewoon weer een bestelling doen via een andere partij. Maar als je een credit card aanvraagt, vindt er altijd een BKR controle plaats. Het zou eigenlijk onder de bescherming van het consumptief krediet moeten vallen.”

Rösken verwacht een flinke groei van dit soort diensten. Apple komt met Apple Pay Later, maar doet wel een kredietcheck en zal dat vermoedelijk ook in Nederland gaan doen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond