Deel dit artikel
-

‘Geen verbod op adverteren rond beursgang’

Minister van Financiën Gerrit Zalm, toonde zich deze week een voorstander van strengere regelgeving rond de beursgang van bedrijven. "De minister heeft aan de toezichthouder van de beurs (STE), de opdracht gegeven om te onderzoeken of we de regels kunnen verscherpen voor bedrijven die naar de beurs gaan. Dit is naar aanleiding van de beursgang van World Online," zegt de woordvoerder van het ministerie .

"Het belangrijkste medium dat bedrijven hebben om het publiek te informeren is het prospectus," zegt Robert Ranzijn, financieel directeur van Ilse . Dit Internetbedrijf heeft al enige tijd een beursgang in gedachten. "Ik kan me wel voorstellen dat de minister verscherpte regels wil. Je hebt tenslotte je prospectus om je kenbaar te maken aan de toekomstige belegger," voegde de directeur aan toe. Worldonline-beleggers vallen momenteel vooral over vage omschrijvingen in het prospectus.

Ruud Smeets. commercieel directeur van Newconomy is tot een zekere hoogte het met de minister eens dat er strengere regels moeten komen voor beursintroducties, maar heeft ook bedenkingen. "Ik ben een voorstander van strengere regelgeving bij een beursintroductie. Ik ben wel tegen een verbod op advertentie rond de beursgang van bedrijven," zegt Smeets. "De wat kleinere fondsen moeten de kans krijgen om zich kenbaar te maken aan het publiek. Ze blijven anders afhankelijk van de verhalen die in de media verschijnen. Alle kanten van het verhaal moet verteld worden. Ik ben wel voor toezicht op reclame-uitingen. Het moet waarheidsgetrouw zijn. De bedrijven moeten doen wat ze beloven en niet meer dan dat. Ze moeten laten zien wie ze zijn. Daarom pleit ik ervoor dat de beurs en/of Stichting Toezicht Effectenverkeer, toezicht houden op de reclame-uitingen van bedrijven die naar de beurs willen."

Neweconomy is het jongste internetbedrijf dat beursgenoteerd is. Heeft de advertentiecampagne rond de beursgang invloed gehad op het aantal inschrijvingen? "Ik denk het wel," zegt Smeets, "we waren voorheen niet bekend, maar nu zijn we een van de bekendste internetbedrijven van Nederland."

Een bedrijf dat de beursvloer als geen ander kent, is KPN. Het bedrijf dat deze week nog de beursgang van KPN-Mobile uitstelde is ook een voorstander van strengere regelgeving, maar een tegenstander van verbod op reclamecampagnes. "Een bedrijf dat totaal onbekend is, moet kunnen adverteren om de aspirante belegger te informeren," zegt Marinus Potman, woordvoerder van KPN. "Maar we willen strengere regelgeving rond beursintroducties om de beleggers volledig te kunnen informeren en te beschermen. We zijn al jaren beursgenoteerd in de Verenigde Staten en daar zijn de regels strenger."

Deel dit bericht

2 Reacties

R. Scholte

Wat is iedereen toch kort van memory.Ik lees nergens meer iets over de twijfelachtige beursgang van VIA Networks.Terwijl de STE nog steeds bezig is met een zéér diepgaand onderzoek omtrent deze duallisting. Was het juist niet deze beursgang die de schoonheidsprijs niet verdiende? En was het niet toen juist de STE die als eerste toegaf dat scherpere regelgeving nodig was?Er is op GURU naar aanleiding van juist deze beursgang 1 maand lang gewaarschuwd tegen de gang van zaken bij de beursgang van WOL en de truc van Nina Brink om onder de lock-up regeling uit te komen. Was het niet juist zo dat de STE onder grote druk van begeleidende bank de zaak niet dorst af te blazen?Krijg door berichtgeving de laatste tijd het idee dat de heren journalisten aan een ernstige vorm van geheugenverlies lijden. Na afsluiting van het STE-onderzoek naar de gang van zaken bij de beursgang van VNWI zal er door alle partijen een ontmoeting plaats vinden in waarschijnlijk Londen.

maartje verstege

Moe word je ervan.Beleggen is risico nemen! Al dat gezeur over het moeten beschermen van mensen die willen beleggen. Stop dat geld in ontwikkelingshulp of zo.Als je toch teveel hebt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond