Gerechtshof: NVM misbruikt macht

De NVM misbruikt haar macht door makelaars op te roepen technische beschermingsmaatregelen te nemen tegen Zoekallehuizen.nl. Dat staat in een uitspraak van het gerechtshof Arnhem. De adviezen van de NVM zijn volgens het hof in strijd met de mededingingswet. De NVM probeert sinds de start van de site zoekallehuizen eind vorig jaar via juridische procedures en technische belemmeringen 'goudmijntje' Funda te beschermen.
Zoekallehuizen.nl (ZAH) mag in de lucht blijven. Dat volgt uit een uitspraak in hoger beroep gisteren van het gerechtshof in Arnhem. De NVM verloor eerder een tegen Zoekallehuizen.nl aangespannen kort geding.
Volgens het gerechtshof overtreedt ZAH niet de auteurs- en databankrechten van de bij de NVM aangesloten makelaars. ZAH is een zoekmachine die dagelijks vrijwel alle websites van (onder meer NVM-) makelaars bezoekt en ook het woningaanbod van particulieren meeneemt. Zo heeft Zoekallehuizen.nl naar eigen zeggen het meest complete en actuele woningaanbod van Nederland. Sinds enkele maanden heeft de woningsite een concurrent, namelijk de site miljoenhuizen.nl, die eveneens claimt het meest complete woningaanbod in Nederland te hebben. NVM heeft tegen miljoenhuizen.nl een aparte zaak aangespannen.
Internetters waren voorheen vooral aangewezen op Funda.nl, een site die uitsluitend het woningaanbod van NVM-makelaars toont. Dat is naar schatting zo’n 80 procent van het totale woningaanbod in Nederland. Zoekallehuizen heeft als doelstelling om ook de overige 20 procent te tonen om zo het woningaanbod in Nederland transparanter te maken. “Door te proberen concurrentie voor Funda.nl te verbieden maken de NVM en de aangesloten makelaars misbruik van hun economische machtspositie,” aldus advocate Alkema van ZAH.
‘Goudmijntje beschermen’
Een interessant aspect in het vonnis van het gerechtshof is volgens Dirk Visser, eveneens advocaat van ZAH, dat de NVM verboden adviezen heeft gegeven aan aangesloten makelaars. NVM heeft makelaars aangeraden technische maatregelen te nemen die het ZAH onmogelijk zou moeten maken om gegevens van de makelaarssites op haar site te tonen. Ook zouden technische partijen (onder meer Realworks) die de sites van veel makelaars beheren op verzoek van de NVM zonder voorafgaande toestemming van de makelaars maatregelen hebben genomen.
Het gerechtshof oordeelt over de adviezen dat deze de bedoeling hebben om de mededinging op de landelijke woningmarkt in te perken. Hetgeen volgens de rechtbank in strijd is met de mededingingswet.
In interne notulen van de NVM, die advocaat Visser zegt in te hebben gezien, verdedigt de NVM deze maatregelen door te schrijven ‘we moeten ons goudmijntje beschermen.’
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
7 Reacties
King Yiu
Funda zou eigenlijk het voor andere websites moeten vereenvoudigen om de content over te nemen. Het moet niet concurreren op de hoeveelheid huizen op hun site en de kwaliteit van de teksten en foto's (waar overigens het funda logo in verwerkt kan worden). Het moet juist concurreren op het gebied van service. Er is nog zoveel mogelijk voor huizen bezitters om hun huis te presenteren op het internet en Funda kan daar nog veel meer in faciliteren. Denk aan microsites en printable folders, pay per call, etc…. Funda moet doen waar het goed in is, en dat is het verbeteren van de website met nog meer services. Als andere sites hun teksten en foto's overnemen (wat Funda dus juist moet vereenvoudigen voor deze sites en misschien zelfs zou moeten belonen), stel je dan voor dat er 100 sites zijn die de content van Funda overneemt… Hoe aantrekkelijk is het dan wel niet om op Funda je huis te zetten! 1 site plaatsen en automatisch weergegeven op tig andere sites. Op het internet veranderen concurrentie verhoudingen continue en zelfs voor Funda kan het een dure zaak worden als ze hun businessmodel niet veranderen.
Rick
Als ik een NVM-makelaar zou zijn zou ik het tegenovergestelde doen. Site uitrusten met RSS, een handige API en meer van dat soort 21e eeuwse nieuwlichterij, om te zorgen dat mijn aanbod zo goed mogelijk verspreid werd. De NVM begint een beetje op de RIAA/Buma van het onroerend goed te lijken. Wat ik mij eigenlijk afvraag is waarom dat handjevol niet-NVM makelaars geen gebruik maakt van deze mogelijkheden. Die hebben immers niets te verliezen, en met more of the same (zoals Dimo) win je het toch niet van de NVM.
Daniel
Ben het eens met de bovenstaande heren. Wat is het doel van een makelaar: zo snel mogelijk voor een zo hoog mogelijke prijs je huis verkopen? Simpel toch? Hoe meer communicatie platformen, hoe beter het is…vreemd van de NVM om zijn leden zo te adviseren.
Sande
Funda beschermen is een goede zaak. Zo wordt het kaf van het koren gescheiden. Als je een woning vindt via Funda, weet je dat er een gecertificeerde makelaar achter staat en dat alles goed wordt geregeld. Makelaar is een vrij beroep. Elke kapper of slager op de hoek kan een makelaardij beginnen. Dat wil niet zeggen dat ze dan voldoen aan de eisen. Woningen op funda zijn woningen die worden geplaatst door gecertificeerde makelaars die lid zijn van de NVM Makelaarsland is een makelaar die biedt een deel dienst. Een advertentie service op funda. Ze verdienen er dik aan!. Als een woning via die organisatie wordt aangeboden, zie je al in de markt dat potentiele kopers hun eigen makelaar meenemen omdat de particulier zelf zijn huis verkoopt. Er is dan weinig vertrouwen in de vraagprijs ed. Daarom moet het kaf van het koren worden gescheiden.
Frank
@Sande: Ja en? Wat heeft de website van Funda nu te maken met het al dan niet leveren van kwaliteit? Wanneer Funda zijn data beschikbaar stelt voor andere websites, verandert dat helemaal niets aan de makelaar. Het blijft dezelfde makelaar die zijn portefolio op internet heeft staan. En dan ook nog eens op meerdere websites. Het is juist in het belang van de makelaar om zijn data op meerdere websites te hebben, dat vergroot de kans op het vinden van een koper! 'Bescherming' van Funda is dus ongewenst.
Koos Koets
@Frank, waarom zou funda haar data moeten delen met andere websites?Je vergeet kennelijk dat funda niet een pure NVM website is, maar ook gedeeltelijk eigendom van Wegener, kortom niet alleen het verkoop element speelt, ook het exploiteren van content is een onderdeel.
Luc Rijnen
N.V.M legt makelaarsland boete op als zijn klant ergens anders ook adverteert.Waarom worden wij als klant (verkoper van huis) gedupeerd?Waar blijft onze keuze vrijheid?Wij mogen toch zelf bepalen waarin wij adverteren.