Deel dit artikel
-

Gerichte acties tegen coronafraude in Europa

In samenwerking met de grote online platformen en landelijke toezichthouders gaat de Europese Commissie komende week coronafraude op online marktplaatsen aanpakken.

Het gaat dan met name om nepaanbiedingen en andere oneerlijke handelspraktijken zoals het onterecht claimen van medische eigenschappen, het hanteren van woekerprijzen, het geven van onjuiste informatie over voorraden en het inspelen op gevoelens van angst.

Deze week wordt een zogeheten sweep gehouden door de toezichthouders bij webwinkels waar eerder problemen waren geconstateerd.

Het doel is om de online platformen te helpen bij het identificeren van illegale praktijken.

De Europese Commissie geeft de volgende adviezen aan online verkopers:

Gebruik geen taal of beeldmateriaal in je marketinguitingen waarin je suggereert dat een product een COVID-19-infectie kan voorkomen of genezen.

Refereer niet naar zelfverklaarde dokters, gezondheidsprofessionals, virologen of andere niet-officiële bronnen die claimen dat een product een infectie met het nieuwe virus kan voorkomen of genezen.

Refereer zonder doorverwijzingen naar officiële documenten niet via een naam of logo naar overheidsinstanties die naar verluidt de beschermende of genezende werking onderschrijven.

Gebruik geen schaarsteclaims, zoals ‘Alleen vandaag beschikbaar’ of ‘Snel uitverkocht’.

Hanteer geen prijzen die ver boven de normale prijzen voor soortgelijke producten liggen omdat deze naar verluidt een COVID-19-infectie zouden kunnen voorkomen of genezen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond