Deel dit artikel
-

Gilde: tijdshorizon 5-7 jaar is reëler voor VC-sector

Venture capitalists hebben momenteel een andere tijdshorizon voor het rendement op investeringen dan tijdens de hype. Vijf tot zeven jaar is reëler dan één tot twee jaar. Dat zegt Toon den Heijer, executive director van Gilde, die spreekt over 'De groeiparadox, groeien zonder geld', op de Emerce Industry Day , die op 21 juni in Amsterdam plaatsvindt.

"Niemand kan zich toch voorstellen dat de ICT-sector het in 2009 nog steeds zo moeilijk heeft?", vraagt Den Heijer zich af. "Iedereen gelooft in lange termijn-groei, maar het blijft moeilijk op kortere termijn geld aan te trekken", meent de Gilde-topman. "Dat is zeker ook een mentaal probleem. Investeerders zijn geschrokken en terughoudend na het uiteenspatten van de bubble."

Den Heijer ziet twee factoren die een gematigd optimisme rechtvaardigen: "Door sanering in diverse IT-sectoren zijn een heleboel minder gezonde bedrijven verdwenen. Ook venture capitalists hebben hun portfolio min of meer opgeschoond. Daarnaast blijven er duidelijke main drivers voor de markt, zoals de continue groei van het dataverkeer."

Gilde zelf is duidelijk in de criteria voor het afschrijven van investeringen. Dat gebeurt als een bedrijf langdurig achterloopt op het bedrijfsplan. Daarbij schrijft het Gilde IT Fund, net als de meeste andere venture capitalists, 25 procent per half jaar af. Zo is een investering in twee jaar volledig afgeschreven, legt Den Heijer uit.

Omgekeerd blijft groei de belangrijkste parameter bij investeringen. Den Heijer: "We investeren in bedrijven waarvan we een 'early stage' zelfstandige groei van veertig tot zestig procent, afhankelijk van het bedrijf, verwachten. Wanneer iemand in deze tijden aankomt met een bedrijfsplan dat bijvoorbeeld 200 procent voorspelt, dat twijfel ik zeer aan het realiteitsgehalte daarvan."

Sommige sectoren dicht de Gilde-directeur hogere kansen toe dan andere. In zijn ogen hebben de meeste netwerkexploitanten – zie KPNQWest , Worldcom en Global Crossing- weinig toekomst. "Die vallen bijna allemaal om of zijn al failliet gegaan", zegt Den Heijer. In direct verband daarmee ziet hij ook problemen voor "de hele equipment-keten die daaronder hangt", zoals maker van communicatie-apparatuur Nortel. De software-sector tenslotte is volgens Den Heijer over zijn diepste punt heen en laat in sommige segmenten wat groei zien.

Wie Den Heijer uitgebreider aan het woord wil horen, moet het <a href="
http://www.industryday.com/programma/groeiparadox.html” target=”_blank” class=”news-text”>gesprek over de groeiparadox van Business Nieuws Radio-hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten met de Gilde-topman bijwonen op de Emerce Industry Day. Het maakt onderdeel uit van de stream Business & Strategie en vindt plaats tussen 12:30-13:00 uur in de Yakultzaal van de Beurs van Berlage.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond