Deel dit artikel
-

Goed voor de stoep

WinStar is momenteel de enige Internet-serviceprovider in Europa die breedband datacommunicatie aanbiedt via een klein radioschoteltje. Via deze radioschotels worden de verbindingen met de WinStar-backbone tot stand gebracht. De service is gericht op bedrijven.

De Amerikaanse oprichter van WinStar, Bill Rouhana, heeft enkele jaren geleden goed opgelet. Nieuwe wetgeving zorgde ervoor dat de lokale Amerikaanse telecommunicatiemarkten in 1996 werden vrijgegeven voor concurrentie. Ieder telecombedrijf begon glasvezelnetwerken aan te leggen. Tegelijkertijd gingen er in tientallen grote Amerikaanse steden radiofrequenties in de verkoop. Voor een prikkie, omdat niemand de potentie ervan inzag. General Manager Daniëlla Gidaly: "In Nederland krijgen we eind dit jaar een veiling voor die frequenties, en wij gaan daar zeker in meebieden. Momenteel kunnen we al werken omdat we lokale vergunningen hebben."

ANTENNE

Senior sales consultant Martien Kuunders is overtuigd van de kracht van het WinStar-systeem: "Je zet één antenne op het hoogste punt van een industrieterrein en alle omliggende kantoren binnen een straal van 4,5 kilometer kunnen een antenne op hun dak zetten. Even richten en het systeem is klaar. De capaciteit van een verbinding kan in één dag worden vergroot zonder dat er eerst een stoep open moet voor een nieuwe glasvezelkabel. Een antenne op een dak van een kantoor zetten is bovendien veel goedkoper dan een geul graven. We zijn dertig procent goedkoper dan KPN. Verder garanderen we de snelheid. Als we die niet halen, betalen we boetes aan de klanten."

BEDRIJVENCENTRA

Voor het eind van het jaar moet de hele randstad voorzien zijn van centrale antennes. Gidaly: "We willen nog dit jaar alle bedrijvencentra in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht bestrijken. Tegelijkertijd zijn we bezig met Londen, Brussel, Parijs, Düsseldorf en Keulen."

ICOM is een van de eerste Nederlandse klanten van WinStar. General partner Ruud Smeets is tevreden: "Wij zitten in het Entrada-gebouw in Amsterdam Zuid-Oost, vlak bij het kantoor van WinStar en binnen het bereik van hun antennes. Wij hebben hier nu sinds een maand een 128 K-verbinding waar dertien mensen gebruik van maken, en alles werkt prima. Ook de customer care is goed. In het begin kwam er iedere dag wel iemand kijken om te zien of alles goed liep."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond