Deel dit artikel
-

“Goede mensen zijn nog steeds schaars”

Job Partners levert technologieën voor het werving- en selectieproces. Het bedrijf ziet zichzelf als belangrijke innovator op dat gebied. Volgens Hans Dobber, de nieuwe directeur voor de Benelux, blijft goed personeel schaars, maar dankzij Job Partners zou het wel makkelijker worden om dat personeel toch te vinden.

"De huidige werving functioneert niet", aldus jullie website. Wat is er mis met de huidige manier van werving?

"Een wervingscampagnes levert vaak veel reacties op maar slechts weinig geschikte kandidaten. Vaak is alleen de ingang geregeld en is de feitelijke afhandeling al snel te veel voor de betreffende afdeling. Wij leveren een systeem dat de actieve procedure afhandelt en dat gekwalificeerde kandidaten oplevert, zodat er voor de klant meer tijd is om zich daadwerkelijk bezig te houden met het begeleiden van de carrière van de medewerkers."

Is talent op de arbeidsmarkt zo schaars dat werven over de grens noodzakelijk is, zoals uit jullie onderzoek zou blijken?

"Binnen Nederland zijn er veel hoogopgeleide mensen, je moet ze echter wel weten te vinden. Tegelijkertijd zijn goede mensen nog steeds schaars. Dat verandert niet door ons systeem te gebruiken. Wel is het zo dat bedrijven met ons systeem meer keus krijgen doordat ze ook makkelijker in het buitenland kunnen werven."

Onlangs bleek dat bestuurders van ziekenhuizen voor zichzelf een loonsverhoging van veertig procent in gedachten hebben, met als reden dat het anders onmogelijk wordt om geschikte kandidaten te vinden. Kan dat goedkoper door Job Partners in te zetten?

"Ja, dat zou kunnen maar met ons kan het vooral sneller en efficiënter. Bedenk echter wel, wij leveren alleen het proces, je kunt ons zien als een praktische club met oplossingen op het gebied van werving en selectie. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de strategie die zij willen toepassen."

Hoeveel kost het om via Job Partners een kandidaat voor een functie te vinden?

"Dat hangt van allerlei factoren af. We hebben een prijsmodel dat zowel is gebaseerd op gebruik als op aantallen medewerkers. Daarnaast hangt het er ook vanaf welke functionaliteit je gebruikt. Het gaat uiteindelijk om volumes. Ons heb je niet nodig voor tien vacatures op jaarbasis. Ik kan je in het algemeen wel zeggen dat onze klanten fors besparen op alle administratieve handelingen en dat het gebruik van onze applicatie (Job Parners werkt volgens een ASP-model – BdD) snel is terugverdiend, niet alleen in geld, maar ook in tijd en efficiëntie. De besparing zit hem er bijvoorbeeld ook in dat een bedrijf betere kandidaten krijgt voor openstaande functies, en dat laat zich moeilijk in concrete bedragen uitdrukken."

Is dezelfde technologie die wordt gebruikt om kandidaten te selecteren ook geschikt om selecties te maken als er ontslagen moeten vallen?

"Nee, het is niet geschikt voor ontslagprocedures, wel voor evaluatieprocedures en voor het meten van productiviteit in het kader van employability."

Zijn jullie bedreigend voor de werkgelegenheid binnen HRM-afdelingen zelf?

"Nee, wij kunnen ervoor zorgen dat er meer tijd overblijft voor het eigenlijke HRM-werk: personeel behouden en verbeteren. Die taken worden nu niet goed uitgevoerd omdat er teveel tijd wordt besteed aan administratieve afhandeling."

Op jullie site wordt onder meer de mogelijkheid vermeld om WAP te gebruiken bij het voeren van een wervingscampagne. Is WAP echt een bruikbare tool voor werving en selectie?

"Nee. Dat wil zeggen: Wap is voor ons geen speerpunt-technologie. Het kan als tool ingezet worden, maar er is geen vraag naar, althans niet bij onze klanten."

Gaat het er nog van komen dat werving en selectie volledig online geschiedt, bijvoorbeeld met behulp van videoconferencing?

"Dat zie ik niet gebeuren. Het kan wel zo zijn dat voor bepaalde functies bijvoorbeeld alleen iemands schrijfkwaliteiten van belang zijn, en dan zou de vervulling van zo'n functie volledig op afstand plaats kunnen vinden, maar in de meeste gevallen wil men op een gegeven moment een kandidaat werkelijk ontmoeten. Dan gaat het om menselijke aspecten die je niet kunt automatiseren."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond