Deel dit artikel
-

Gokken na Realmapping

IP-adresverzamelaar Quova nam Realmapping over. Eind dit jaar moet dat winst gaan opleveren.

Internet is een vrijplaats om te liegen. Toch gaat dat internetters iets moeilijker af door de activiteiten van bedrijven als Quova, dat begin dit jaar het Nederlandse Realmapping overnam. Hoe vergaat het ze sindsdien?

De naam is in elk geval verdwenen ten gunste van Quova. In het kantoor in de Amsterdamse Watergraafsmeer hangt aan de muur nog een enkele herinneringen aan Realmapping, zoals een persbericht waarin de overname bekend wordt gemaakt. CEO Marie Alexander steekt de loftrompet over de partij die door haar bedrijf werd overgenomen. "De bedrijfscultuur stemt overeen", "De mensen zijn even direct als bij Quova", kortom: "Een erg succesvolle samenvoeging." Voormalig Realmapping beaamt dit volmondig.

Zowel Quova als Realmapping hebben een database aangelegd met IP-adressen, de code die een internetprovider aan iemand meegeeft wanneer hij internet opgaat. Hiermee kunnen websites hun bezoekers enigszins herkennen. Realmapping had er begin dit jaar ongeveer vier miljard verzameld.

Wat komen sites via Quova te weten? Alexander: "We kunnen segmenteren tot op het niveau van de metropool waaruit iemand afkomstig is. Verder gaat het niet, het is ook niet rendabel om dit te proberen."

Quova heeft rond de vijftig klanten, bedrijven die aan online marketing doen, fraude willen tegengaan (koppeling IP-adres aan uitgifteplaats van de creditcard) en recent ook online gokbedrijven. Kansspelen op internet leiden tot juridisch getouwtrek, want het is niet overal toegestaan, terwijl in theorie iedereen de site kan bezoeken en door het opgeven van een ander land van herkomst een gok kan wagen.

"Ik had geen idee dat die markt zo groot was", zegt Alexander. "Het is ook een moeilijke markt want als je je verbindt aan een 'foute site' dan wordt het lastig om nog bij de 'goede sites' aan de slag te komen." Zoekt Quova het in deze richting nu online marketing moeilijke tijden doormaakt? "Nee, de omzet is gelijk verdeeld over de drie inkomstenbronnen." Quova wist sinds januari 2000 in drie financieringsronden 24,8 miljoen dollar kapitaal te vergaren. "In het vierde kwartaal van dit jaar verwachten we winstgevend te worden", zegt Alexander.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond