Deel dit artikel
-

Golfers doen het met iPaq

Het gebruik van draagbare elektronica dringt nu ook door in de sport. Waardoor de kijkers een nog beter uitzicht krijgen.

In het Engelse Hertfordshire sloegen golfers tijdens een toernooi tegen golfballen met daarin een ingebedde chip. Software en hardware van Citrix, Compaq en Microsoft zorgden er voor dat ze direct ter plekke op een terminal konden zien hoe goed ze de bal hadden geraakt en waar de bal uiteindelijk was geland. Prachtige ontwikkeling voor golfers, zeker op golfvelden waar het door weelderige begroeiing soms moeilijk te zien is waar het balletje ligt. Althans voor amateurgolfers. Echte pro's slaan zo hard tegen een golfbal dat het balletje de eerste momenten na de slag meer plat dan rond is. De ingebrachte chip remt deze vervorming waardoor het balletje minder ver door de lucht vliegt. Maar wie weet wordt de chip ooit zo klein dat het niet meer uitmaakt. Dan zal het golfballetje waarschijnlijk ook kunnen worden voorzien van een minuscuul webcammetje waardoor alle tv-kijkers ter wereld van de vlucht van het balletje kunnen meegenieten.

Een utopie? In eigen land konden een paar toeschouwers afgelopen zomer in Hilversum op het grootste golftoernooi in Nederland op een iPAQ mobiel zien hoe de golfers presteerden. Bovendien konden ze al wandelend achtergrondinformatie opvragen over de spelers zelf. Ook handig was het te zien op welke hole hun favoriete speler op dat moment aan het putten was. Het was de eerste keer dat draadloze apparatuur werd ingezet bij een golftoernooi in de Benelux. En het werkte allemaal, zelfs in dit bosrijke gebied. Een mogelijke volgende stap is volgens Peter Paul Zwanikken, commercieel directeur van PQR, de iPaq uit te rusten met een webcam, waardoor gebruikers ook beelden van in actie zijnde golfers naar andere dragers van iPaq's kunnen sturen. Daarvoor moet nog wel het een en ander juridisch worden geregeld omdat er dan sprake is van broadcasting waarvan de rechten liggen bij de organisator van een toernooi, maar het is denkbaar dat daarvan in de toekomst sprake zal zijn.

"ICT helpt de mensen, ook in de sport. Dat is logisch. Ik kan mij voorstellen dat volgend jaar toeschouwers met een iPaq ook commerciële boodschappen toegestuurd krijgen. Daar heb je toch geen i-Mode en UMTS voor nodig. Met een iPaq kun je ook bellen, je hebt GPS en je krijgt data sneller binnen", aldus Zwanikken. Een mooie toekomst? Vooral dat webcammetje in de vliegende golfbal is intrigerend. Want waarom ook geen webcammetje in een voetbal, in de punt van schaatsen, en op de zwemmuts van Pieter van den Hoogenband?

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond