Deel dit artikel
-

Google: Andere zoekmachines in Android per 2020

De honderden miljoenen Europeanen met een Android-telefoon moeten in 2020 kiezen welke zoekmachine ze in Android en Chrome willen gebruiken.

Dat doet Google niet uit liefdadigheid, maar omdat de Europese Commissie daartoe verplicht. Een jaar geleden legde Europa Google namelijk een boete van 4,3 miljard euro op voor machtsmisbruik met zijn mobiele besturingssysteem.

Een van de onderdelen van de straf, naast de geldboete, is dat Google gebruikers keuze gaat geven in welke zoekmachine ze in Android en Chrome willen gebruiken. Tot afgelopen zomer kreeg de eigen zoekmachine voorrang.

Vanochtend publiceerde het technologiebedrijf een oproep aan Europese zoekbedrijven. Hen wordt gevraagd zich te melden als ze hun zoekdiensten onderdeel willen laten zijn van Android en Chrome.

Met deze handeling wil Google weten welke searchproviders in welk land actief willen zijn. Het sorteert ook voor op ‘een nieuwe manier voor gebruikers om een searchprovider te kiezen voor hun openingsscherm en Chrome’.

Sinds april van dit jaar is het voor gebruikers wel al mogelijk om een andere webzoeker te kiezen dan Google. Zo kunnen Duitse gebruikers van Android bijvoorbeeld al voor het Nederlandse Startpage.com kiezen. Volgend jaar worden de keuzemogelijkheden duidelijker weergegeven.

Foto: Matthew Hurst (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond