Deel dit artikel
-

Google bouwt nieuw datacentrum in Denemarken

Google investeert zeshonderd miljoen euro in de bouw van zijn vijfde datacentrum in Europa. De nieuwe ‘externe harde schijf’ en onderdak voor onder meer Search en YouTube komt in Fredericia in Zuid-Denemarken.

Dat levert in de komende drie jaren werkgelegenheid op voor 1.450 bouwers, installateurs en andere specialisten uit de aannemerij. Na de ingebruikname zal er werk zijn voor ongeveer tweehonderd man uit de regio. Google belooft ook nog eens enkele tonnen vrij te maken voor projecten in de regionale economie. Dat is bijvoorbeeld ‘leren programeren voor kinderen’.

Google is druk bezig zijn Europese infrastructuur op te schalen. Eerder dit jaar werd ook al besloten om een half miljard extra te steken in de locatie in Eemshaven en een kwart miljard in uitbreiding in Saint-Ghislain in België.

Gezamenlijk fungeren de datacentra als verwerkingslocaties van diensten als Gmail, YouTube en Search maar ook als nabije regio voor Google Cloud. Bij dat laatste gaat het vooral om bedrijfstoepassingen die zijn uitbesteed.

Een heel groot, nieuw project dat Google net ontving is dat van cloudpartner van het CERN uit Zwitserland. De techgigant gaat data van de vernieuwde Large Hadron Collider opslaan en verwerken. De LHC verwerkt na de upgrade tussen de vijftig tot honderd meer data dan vandaag. De deeltjesonderzoekers gaan exabytes opslagruimte nodig hebben.

Foto: evenkolder (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond