Deel dit artikel
-

Google gaat toegang tot bankrekeningen verstrekken

Google gaat in Amerika met Citigroup en een leenbank uit Stanford betaalrekeningen aan de man brengen. De bank wil daar jonger publiek mee kunnen trekken en rekeninghouders krijgen gedetailleerder en analytischer inzicht in hun financiële huishouden. Google kan letterlijk in de portemonnees van zijn klanten gaan kijken.

Begin volgend jaar zal de financiële diensten op de markt komen, zo weet de Wall Street Journal. Het systeem werkt nauw samen met Google Pay, een app waarmee al fysieke en digitale betalingen worden verricht. Het verschil met de aanstaande situatie is dat Google de bankpasjes uitgeeft, via de bankpartner.

In de V.S. hebben Facebook, Uber, Apple en Amazon ook al digitale financiële op de markt. Het Amerikaanse bankensysteem is niet zo geraffineerd als bijvoorbeeld het Nederlandse, dus het loont voor deze partijen om leen- en betaaldiensten erbij te pakken. Zo krijgen ze dieper zicht op wat hun klanten beweegt en kunnen ze de transactionele kant van hun diensten verfijnen, want die zijn dan in eigen beheer.

Google heeft al zicht op zaken als zoek- en koopgedrag, intenties, verlangens en geografische posities. Financiële verrijking van gebruikersprofielen stelt het onder meer in staat betere reclame te verspreiden, maar ook om betere winkeldiensten te leveren. Er is ook sprake van de ontwikkeling van een klantentrouwsysteem voor de bankklanten.

Foto: Francisco Carbajal (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond