Deel dit artikel
-

Google investeert in digitale inner muziekrechten

De Europese tak van Google Ventures doet zijn eerste investering met een participatie van 60 miljoen dollar in Kobalt. Dat is een Engels bedrijf dat sneller muziekrechten int dan platenmaatschappijen.

Kort voor het weekend werd de investering in Kobalt Music bekendgemaakt.De leiding van het bedrijf gebruikt het nieuwe kapitaal in zijn technologieteam in omvang te verdubbelen en om naast de kantoren in Londen en New York ook filialen voor Zuid-Amerika en Azië.

Kobalt al lang geen startup meer daar het bedrijf vijftien jaar oud is en met deze transactie zijn derde financieringsronde doorloopt. Daarin doen ook MSD Capital (van Michael Dell) en Balderton Capital mee.

Zo’n vijfhonderd muziekuitgevers en vijfduizend artiesten en tekstschrijvers gebruiken Kobalt om hun rechten te helpen innen. Dat claimt dat het sneller en goedkoper werkt dan platenmaatschappijen als Universal, Sony en Warner. Veel artiesten klagen dat ze via de traditionele kanalen erg lang op hun geld moeten wachten.

Het Engelse technologiebedrijf ziet op welke audio- en videoplatformen welke muziek wordt gespeeld en genereert ’analyticsrapporten’ voor de rechtereigenaar. Op basis daarvan krijgt deze geld uitgekeerd.

Een tweede bron van inkomsten kan een nog lucratievere zijn. Kobalt neemt ook delen of gehelen van muziekrechten van artiesten over om daar zelf te gelden over te innen. TechCrunch weet dat het bedrijf daar zo’n honderd miljoen dollar in investeerde en in de praktijk ook winst op maakt.

Kobalt Music verwacht dit jaar een omzet van rond de 260 miljoen dollar.

De relatie met Google Ventures is een financiële, zoals de verhouding tussen een venture capitalist en een bedrijf. Er is geen sprake van (nieuwe) werkafspraken met YouTube of andere muziekonderdelen van Google.

Foto: Jana Zills (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond